Pobjeda stanara socijalnih stanova; Kreće obnova zgrade u Petrčanskoj

Sutra izlazimo na teren, ispitat ćemo kakvo je stanje zgrade u Petrčanskoj ulici, napravit ćemo troškovnik i krenuti s radovima. Dio troškova pokrit ćemo iz sredstvima iz pričuve, a ostatak će pokriti Grad Zadar, rekao nam je direktor Zadar-stana Ante Rušev. Riječ je o zgradi sa socijalnim stanovima u vlasništvu Grada Zadra dok je održavatelj Zadar-stan.

Inicijativa Suzane Matulović

Stanari socijalnih stanova u Petrčanskoj ulici živi u teškim uvjetima o čemu smo veći pisali. Problem je u lošoj fasadi zbog čega vlaga prodire u unutarnje stubište i stanove stanara. Stradavaju električni uređaji jer je vlaga došla do instalacija, voda kapa sa stropa, zidovi su puni vlage i na njima se stvara plijesan. Katastrofalni uvjeti života. Možemo samo zamisliti kako je živjeti u takvim stanovima, a pogotovo kako je njihovim stanarima bilo proteklih mjeseci za vrijeme učestalih kiša.

Lavinu nezadovoljstva stanara koja će na kraju rezultirati obnovom zgrade, pokrenula je Suzana Matulović. Ona nije pognula glavu kao što to mnogi rade, niti se ustrašila da će joj netko, nečim zaprijetiti, ako ne bude tiha i “stoički” podnosila muka te bila zahvalna na onome što ima. Hrabar stav, pogotovo što je cijeloj priči bilo čak i pojedinaca koji su htjeli radije napadati nju, samohranu majku četvero djece, nego postavljati pitanje kako obnoviti zgradu i njenim stanarima omogućiti normalne životne uvjete. Suzana je postupila ispravno, javno je rekla svoj problem. Nije ni imala što puno izgubiti. U najgorem slučaju ostala bi bez stana u kojem ne može dotaknuti utičnicu za struju od straha da je ne ubije struja i sobe sa zidom punom pljesni zbog čega joj stradava zdravlje.

Drago mi je da napokon kreće obnova, da će se riješiti fasada na našoj zgradi.  Neka oni napokon riješe naš problem, tada ja mogu riješiti moj stan i napokon normalno živjeti, rekla nam je Suzana Matulović.

Građevinska priča s mrljom na sebi

Odlično je što su u Gradu Zadru i Zadar-stanu odlučili pristupiti rješavanju ovog problema. Tužno je što još uvijek ima pojedinaca koji bi radije uklonili čovjeka koji ukazuje na problem, a ne radili na rješavanju problema. Također, žalosno u cijelom slučaju jest što i ova zadarska građevinska priča ima mrlju na sebi.

– Probleme imamo od prvog dana, ali nitko ne reagira. Zgradu je radila tvrtka Veličić koja je poslije otišla u stečaj. Para je bilo, ali posao je loše obavljen, Mi smo tek naknadno saznali da nije postavljen posljednjih zaštitni sloj na fasadu, rekla nam je Suzana Matulović.

Danas nitko nema namjeru tražiti odgovore je li izvođač radova ispoštovao dogovor, je li dobio novac, a na kraju nije izvršio sve radove. Što se tiče mogućih propusta u izgradnji zgrade smatramo da nakon proteka vremena od 16 godina od izgrađenog objekta nije  moguće utvrditi da li se radi o propustima u samoj izgradnji predmetne zgrade od strane izvođača radova  ili o potrebnom redovnom ulaganju u zajedničke dijelove i uređaje u zgradi, stav je Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...