Forum žena SDP-a: “Spremne smo se boriti za Drugačije, za sve žene, u ime onih koje su se borile za nas”

Forum žena zadarskog SDP-a, koji je već ranije zahtijevao ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, uputio je priopćenje pod nazivom “Pobuna iščašenog rebra” povodom pronalaska spornih letaka protiv tzv. Istanbulske konvencije u Osnovnoj školi Šimuna Kožićića Benje.

“Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, a ženu iz rebra muškarca. To rebro se tijekom stoljeća malo iščašilo. Vjerujemo kako bismo i danas živjeli/e u Rajskom vrtu samo da žena nije podigla glavu. Nažalost, odlučile smo ne biti pokorne, ponizne i poslušne. Odlučile smo ne biti sluškinje. Odlučile smo ne biti vlasništvo naših očeva, braće i muževa. Tvrdile smo da kratka suknja ne znači da. Umislile smo čak i da bi trebalo suditi našim silovateljima, a ne nama. I da, ničim izazvane, u jednom smo trenutku nerazumno pomislile da možemo biti potpuno ravnopravne. I dalje brijemo da bismo u 21. stoljeću morale biti iščašeno rebro koje će Rajski vrt učiniti Drugačijim.

Drugačije označava pravo na život bez nasilja jer je to nužno za dostojanstven život svakog ljudskog bića. Drugačije označava ravnopravnost bez obzira na spol i rod. Drugačije označava pravo na jednaku plaću za jednak rad. Drugačije označava socijalnu pravdu i pravo na rad od kojeg se može dostojanstveno živjeti. Drugačije označava slobodu izbora i pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu. Drugačije označava svima dostupno i kvalitetno obrazovanje. Drugačije označava toleranciju, solidarnost i nenasilje. Spremne smo se boriti za Drugačije; za sve žene, u ime svih onih koji/koje su se borili/borile za nas, u ime onih koji dolaze sutra. To je naša ideologija”, stoji u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...