Izbacivanje junk fooda iz prehrane u tijelu izaziva iste simptome kao i pokušaj skidanja s droge

Ranija se se istraživanja fokusirala na posljedice prestanka uzimanja šećera, a ovo je prvo koje sagledava simptome do kojih dolazi kada prestanu jesti drugu hranu koja se smatra ‘smećem’, poput čipsa i pizze.

Ako planirate izbaciti ‘junk food’ iz svoje prehrane, možda ćete patiti od simptoma sličnim onima kod odvikavanja od droge, piše Mirror.

Prvi dani su najteži

U sklopu nove studije autori su zatražili od 231 odrasle osobe da prijave što se dogodilo kada su smanjili količinu nekvalitetne hrane u svojoj prehrani. Rezultati su pokazali da su sudionici iskusili tugu, iritabilnost, umor i neizdrživu želju za takvom hranom prva 2-5 dana nakon prestanka.

Nakon toga, negativni su učinci izblijedili. To korespondira s trajanjem simptoma nakon prekida konzumacije droga.

Ovo otkriće pokazuje kako upravo ti simptomi čine dijetu posebno izazovnom, što bi moglo objasniti zašto se se toliko puno ljudi vrati natrag lošim prehrambenim navikama.

Tako da, ako se mučite sa svojom dijetom zapamtite, prvi dani su najgori, prenosi Net.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...