vježba

Velebit 18; Pogledajte kako HV morem transportira snage iz Zadra u Pulu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Nakon uspostave glavnih zapovjedništava vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga, u srijedu, 10. listopada 2018. počelo je i razmještanje snaga iz matičnih postrojbi kopnom i morem na vojne lokacije provedbe vježbe.

Tako je iz Trajektne luke Zadar u Gaženici organiziran ukrcaj borbene tehnike i ljudstva Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na Desantni brod minopolagač DBM-82 “Krka” Hrvatske ratne mornarice (HRM) kojim će se prevesti do vojnog vježbališta Rt Kamenjak kod Pule.

Borbena sredstva i oprema koristiti će se na vojnom vježbalištu Rt Kamjenjak, gdje će postrojbe PZO-a HKoV-a i HRM-a provesti bojna gađanja ciljeva u zraku s lakim prijenosnim raketnim sustavima S-2M i “Igla”. Također, postrojbe PZO-a u sklopu vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga  provode zaštitu ključne infrastrukture i zapovjednih mjesta  na lokacijama provedbe vježbe.

Zapovjednik voda veze Pukovnije PZO-a poručnik Ivan Kundid kazao je kako je za njega ovo prvo sudjelovanje u morskom transportu snaga na vježbalište Rt Kamjenjak. “Jedan dio naših snaga već je izmješten kopnenim putem, a ostatak snaga upravo kreće brodom HRM-a. Prevozimo borbena oklopna vozila, radar Giraffe 40 te vojne kamione i ljudstvo. Na taj način uvježbava se sposobnost premještanja snaga i morskim putem uz već uobičajeni prijevoz kopnom, s naglaskom na združenim djelovanjima sastavnica Hrvatske vojske i kod premještanja snaga. Radujem se ovom novom iskustvu i sposobnosti koju razvijamo u suradnji s našim kolegama iz HRM-a”, kazao je poručnik Kundid.

Zapovjednik broda DBM-82 “Krka” poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako ovaj brod pruža mnogo mogućnosti. „Uz vojne zadaće brod pruža potporu i civilnim institucijama, bilo u dostavi vode ili prijevozu vatrogasaca u protupožarnoj sezoni, a kod vojnih zadaća ima široki spektar primjene. Između ostalog, može prevesti 300 vojnika pod punom ratnom opremom ili oko 300 tona vojne opreme i sredstava. Naša suradnja s postrojbama HKoV-a je izvrsna, a na vježbi Velebit 18 – združena snaga suradnja će doći do punog izražaja sa svim sastavnicama Hrvatske vojske“, kazao je poručnik bojnog broda Alujević.

Ukrcajem snaga PZO-a na brod “Krka” rukovodila je poručnica fregate Josipa Bićanić, koja je u vrlo kratkom vremenu sigurno i po već ustaljenim postupcima završila prvu fazu potpore koju HRM pruža snagama PZO-a. “Slijedi plovidba koja do Rta Kamjenjak traje oko 5 sati, nakon čega pristupamo iskrcaju snaga. Iako sam Slavonka, more mi jako godi i čast mi je što sam pripadnica Hrvatske ratne mornarice, koja će i na ovoj vježbi zajedno sa združenim snagama predstaviti sposobnosti Hrvatske vojske u obrani Domovine”, poručila je poručnica fregate Bićanić.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar