Slavica nakon 14 godina prvi put progovorio o tragediji: “Sjeo sam među kolege i 15 minuta plakao. To mi je najteži trenutak u životu”

Dražen Slavica, bivši zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe, prošlog je tjedna pravomoćno oslobođen odgovornosti za Kornatsku tragediju u kojoj je 2007. poginulo 12 vatrogasaca.

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Zaključeno je kako Slavica nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te da nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage.

Slavici se jedinom sudilo za najveću vatrogasnu nesreću u povijesti Hrvatske.

Šutio je 14 godina. Sad je otkrio svoju stranu priče

On je, nakon 14-godišnje šutnje, za Provjereno Nove TV ispričao što se sve dogodilo tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine.

To mu je bio najteži trenutak u životu.

“Sjeo sam među kolege i sigurno jedno 15 minuta plakao. To mi je najteži trenutak u životu, ali nisam mogao sebi dopustiti da ne dođem među njih”, rekao je Slavica.

Nije imao većinu informacija. Spašavanje je vodio MORH

Spašavanje nije bilo pod njegovom ingerencijom i većinu informacija uopće nije imao. Pomoć je zvao, ali nije dolazila. Akciju spašavanja vodio je MORH. Akcija je krenula u 18 i 20, a vatrogasci su u bolnici završili tek u 21 sat. U spašavanju su sudjelovala tri helikoptera. Iz MORH-a nitko nikada nije bio optužen.

“Oko 20 sati, to je bio već sumrak, zove me dežurni operativni iz Šibenika i kaže da su helikopteri otišli s otoka, a ozlijeđeni su ostali na otoku. Ne znam kako je to moguće.”

I okupljeni turisti u obližnjem masliniku vidjeli su da se nešto događa.

“U uvali Šipnate, tamo ima nekoliko objekata vikendaša i turista… I oni su vidjeli da se nešto dešava i okupili su se u masliniku. Kako su ovi spuštali ozlijeđene, oni su uzimali ozlijeđene i nosili ih u uvalu”, dodao je Slavica.

“Znam da nisam bio odgovoran za akciju spašavanja”

Zadnji helikopter koji je pokupio ozlijeđene odletio je u vojnu bazu i prebacio ih u kola hitne pomoći. Drugi su ostali na otoku sve dok ih policijski brod nije prebacio u Zadar.

“To se do danas nije utvrdilo. Ja nisam u postupku saznao tko je bio i tko je odgovoran za akciju spašavanja. A ja znam da ja nisam”, naglasio je Slavica.

“Ovaj postupak je služio tome da ovo ne izađe van. I zbog ovog sam mislio da me možda i neće osloboditi, odnosno da će još to vrtjeti u nedogled. Sustav nije napredovao. Dok god mi ovo ne izučimo, dok god ovo ne stavimo u nastavni program izobrazbe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca, dok god se njima ova priča u budućnosti ne bude pričala, sustav neće biti dobar”, zaključio je Slavica, a prenio Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...