Europski parlament traži priznavanje gej brakova u cijeloj EU

Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je danas u Strasbourgu prijedlog rezolucije kojom se traži priznanje istospolnih brakova i registriranih partnerstva u svim zemljama članicama.

Rezoluciju kojom Europski parlament zahtijeva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih temeljnih prava podržalo je 387 zastupnika, 161 zastupnik glasao je protiv, a suzdržanih je bilo 123.

U rezoluciji se navodi da istospolni supružnici i partneri trebaju biti tretirani jednako kao i heteroseksualni, a brakovi i partnerstva sklopljeni u jednoj od zemalja EU trebaju biti priznati i u ostalim članicama.

Rezoluciju su podržali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Tonino Picula i IDS-ov Valter Flego. Protiv su bili neovisni Mislav Kolakušić i konzervativac Ladislav Ilčić (Hrast) koji je 1. srpnja preuzeo mandat Ruže Tomašić u EP-u. HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko ostali su suzdržani.

Matić je u izjavi za Hinu rekao da je usvajanje rezolucije “civilizacijsko postignuće”.

“Ponosan sam na kolege zastupnike koji su glasali za, posebno na svoje kolege u klubu, jer smo svojim glasom svi podržali ovu važnu rezoluciju”, rekao je Matić.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...