Stiže novi zakon, hoće li doći do iznenadnog ili potpunog ukidanja prešutnog minusa?

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade te je komentirao aktualnu temu prešutnih prekoračenja.

“Nastavno na uvodne riječi sa sjednice Vlade, održali smo sastanak jutros, obzirom na problematiku koja je dosta aktualna. Ideja je bila na sastanku da od HNB-a dobijemo podatke, analitiku problematike dopuštenog ili dogovorenog i prešutnog prekoračenja. Dobili smo podatke na makrorazini. Oni odgovaraju onima koji su u medijima proteklih nekoliko dana i s kojima smo u Vladi raspolagali, a to je da je od 2,6 milijuna tekućih računa negdje milijun i 800 tisuća korisnika ima odobrena prekoračenja, a 65 posto tog iznosa je stvarno u oblicima određenih prekoračenja. Građani imaju prekoračenja, ali ga ne koriste. Zatražili smo dodatne podatke od HNB-a da vidimo trendove proteklih godina da vidimo što je dovelo do toga da imamo 95 posto od ukupnog iznosa koji sam rekao se odnosi na prešutna prekoračenja, a 5 na dopuštena ili dogovorena, ugovorom vezana prekoračenja”, kazao je ministar Marić.

Marić je dodao da će u idućim danima provesti analizu kojom raspolaže HNB te ukoliko će biti potrebno da će se izmijeniti zakon o potrošačkom kreditiranju s jasnim fokusom na zaštitu potrošača.

“Jedan dio naših građana, kao i u drugim zemljama, na neki način svakodnevno živi s prekoračenjima i minusima. Naše izmjene ne bi smjele dovesti do toga da dođe do nekakvog iznenadnog, izvanrednog ili ubrzanog smanjivanja ili potpunog ukidanja prekoračenja”, kazao je Marić.

Neke banke imaju samo dopuštena prekoračenja, a nemaju prešutna. Je li to rješenje, pitanje je koje je postavljeno ministru Mariću.

“Prvo pitanje su podaci koje smo zatražili od HNB-a. Oni su ti koji komuniciraju s bankama i one su pod njihovom nadzorom. Skupne podatke koje banke odobravaju kakve proizvode mogu govoriti iz osobne prizme kao korisnika usluga. Skupne podatke HNB-a smo zatražili jer nas zanima taj trend, jesu li se neke banke isključivo fokusirale na prešutna prekoračenja ili kombiniraju. 31 tisuća građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840 tisuća građana u prešutnom. Prosječna kamatna stupa na dopuštena je 7,6 a na prešutna je između 10 i 11 posto. Tu postoji određena razlika”, kazao je Marić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...