Produljuje se covid potvrda za cijepljene trećom dozom i one koji su preboljeli koronu nakon cijepljenja

Cijepljeni trećom dozom ili oni koji su preboljeli covid-19 nakon cijepljenja ili su se zarazili po drugi put imaju pravo na produženje važenja svojih covid potvrda na godinu dana od tih događanja, saznaje Jutarnji list u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

No, trenutačno nije do kraja riješen informatički dio posla pa građani ne mogu dobiti nove potvrde s novim datumom važenja. Morat će ipak pričekati da se to riješi, a do tada su im u sustavu dostupne samo stare covid potvrde koje vrijede godinu dana od druge doze ili preboljenja. Potvrđuju to i neki građani koji su ovih dna pokušali dobiti potvrdu s novim rokom, piše Jutarnji list.

Sjetimo, u Hrvatskoj je važenje covid potvrda produženo sa šest na 12 mjeseci krajem rujna, ali građani se sve češće odlučuju na dodatne doze jer su ili cijepljeni prošle zime pa im je imunitet dijelom opao ili su davno preboljeli koronu pa se sve češće odlučuju za booster dozu.

U HZJZ-u kažu kako nije upitno produženje valjanosti covid potvrde, ali oko pedesetak tisuća građana koji su već primili dodatnu dozu cjepiva za sad ne mogu do nove potvrde. Isto je i s onima koji su se zarazili koronavirusom nekoliko mjeseci nakon što su primili drugu dozu ili su dva puta preboljeli koronu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...