Sarnavka na temu krvavog stradavanja u Ivancu spomenula Daruvarca: “Zanemariva kazna, više se dobije za krađu stvari, zato se nasilnicima i isplati nasilje”

Na Uskrs policija je zaprimila dojavu nakon čega su službenici izašli na teren te u stanu pronašli mrtva tijela muške i ženske osobe.

Iz PU varaždinske je priopćeno kako je riječ o dva policijska službenika.

Sve se odvilo u stanu, u kojem su zajedno stanovali, u Gajevoj ulici, odakle su odjeknula dva pucnja, a koja su susjedi čuli i odmah nakon toga i prijavili.

Navodno je muškarac prvo presudio nesretnoj ženi, a na kraju i sebi.

Ovim ubojstvom nastavljen je krvavi niz stradavanja žena.

Dnevnik Nove TV o ovoj temi razgovarao je sa Sanjom Sarnavkom, aktivisticom za ženska prava i predsjednicom Zaklade Solidarna.

Najnoviji podaci iz policije govore da situacija nije dobra. Samo ove godine ubijeno je sedam žena. Stalno pričamo o tome, ali kao da se uvijek vrtimo u krug i da ne pronalazimo izlaz.

Zašto?, pitala je Ćorić Sarnavku.

Jeste li vi ili netko koga znate žrtva obiteljskog nasilja? Donosimo sve znakove nasilja, mitove o njemu, ali i gdje i kako potražiti pomoć

“Jer se nasilje smatra oblikom komunikacije što je nedopustivo. Djeci bi trebalo za doručak, ručak i večeru govoriti da se nasilje ne smije primjenjivati, s druge strane da se žene treba poštovati i da smo ravnopravni iako smo različiti”, ističe aktivistica te dodaje kako institucije ne rade kako spada, pogotovo sudstvo koje je najveći problem jer nasilnicima ne određuje primjerene kazne.

“Nasilnicima se isplati nasilje jer ne dobivaju kazne kakve bi trebali dobiti”, kaže Sarnavka.

To je možda i razlog zašto žene ne prijavljuju nasilje. Ćorić je pitala je li se išta promijenilo po tom pitanju.

“Mijenjaju se brojke, govori se da se smanjilo nasilje što nije točno. Nemate sustav koji će pomoći žrtvi. Vrlo često institucije se nastavljaju nasilno ponašati prema ženama. Imamo slučaj policijskog službenika i u veljači. Jedan je partnericu držao kao taotkinju. Trebalo bi vidjeli koliko je nasilnika policajaca, službenika, prema onome kako su primijenili svoj pravilnik o disciplinskoj odgovornosti”, kazala je Sarnavka.

Osvrnula se i na slučaj Daruvarca koji je brutalno premlatio tek jedva punoljetnu djevojku, a za to je dobio 4 godine zatvora te je pušten ranije.

“Za djelo koje je bilo prestrašno, kazna je zanemariva. Više dobije netko tko je ukrao nešto, nego netko tko je pokušao ubiti”, kaže aktivistkinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...