Ovo je radnja koju bi svi vozači trebali instinktivno znati! Prometni stručnjak objašnjava kako se pravilno formira

Brojni vozači na autocesti A1 u ponedjeljak, 4. srpnja, nisu se maknuli vatrogascima koji su intervenirali zbog požara osobnog automobila. Iako se ispred njih vidio crni dim, vozači nisu formirali hitni koridor nužan za prolazak vatrogasnog vozila.

Vatrogasna postrojba Zagreb na svom je Facebook profilu objavila snimku intervencije te poručila kako “ovakvo ponašanje i neformiranje hitnog koridora ugrožava sigurnost i predstavlja problem svim hitnim službama”. Istaknuli su kako je važno naučiti pravilno se ponašati, a važnost edukacije vozača ističu i tvorci aplikacije “Autoškola Ispiti”.

Prometni stručnjak Ivan Rusan, vlasnik Autoškole Stubica i Autoškole Rusan, te tvrtka DD3D kreirali su 3D animaciju koja educira o važnosti hitnog koridora. Kako ističu, to je radnja koju bi svi vozači trebali instinktivno znati raditi, no o njoj nije dovoljno komunicirano i nije objašnjena.

– Bitno je da se hitni koridor formira prije dolaska hitnih službi jer jednom, kada se stvori kolona i vozila se nabiju jedna na druga, pomicanje u stranu postaje teško, pogotovo za teretna vozila. Dakle, u trenutku kada vozač primijeti da vozila ispred njega intenzivnije koče i kada postaje vjerojatno da će se vozila zaustaviti, treba svoje vozilo pomicati u stranu kako bi oslobodio prostor za hitne službe. Jednostavna i lagana radnja koja bi svima trebala postati navika, a može spasiti nečiji život – navodi Ivan Rusan.

U animaciji koja sadrži upute za pravilno reagiranje pri potrebi stvaranja hitnog koridora ističu kako je “nesmetan prolaz vozila hitnih službi ključan faktor za preživljavanje unesrećenih”. Pri zaustavljanju na prometnici s dva prometna traka u istom smjeru, navode kako je hitni koridor potrebno osigurati tako da se sva vozila u lijevom prometnom traku pomaknu ulijevo, a vozila u desnom prometnom traku udesno.

Kada je riječ o prometnici s tri ili više prometnih trakova za vožnju u istom smjeru, vozila u lijevom traku pomiču se ulijevo, a vozila u srednjem i desnom traku udesno. U slučaju dvosmjerne prometnice, sva se vozila pomiču na svoju desnu stranu.

Mnogi vozači, naime, smatraju kako će se hitne službe koristiti zaustavnim trakom, no do toga ne dolazi s obzirom na to da ga nemaju svi tipovi prometnica. Također, na onim prometnicama na kojima postoji, može biti zakrčen vozilima u kvaru.

– Svijest o važnosti hitnog koridora i njegovo osiguranje dužnost je svakog vozača. Nikada ne znate kada će i vaši životi ovisiti o slobodnom prolazu hitnih službi – stoji na kraju edukativne videoanimacije, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...