Može dovesti do ozbiljnih posljedica: Ovo su simptomi koji ukazuju na kronični umor

SINDROM kroničnog umora (CFS) je poremećaj koji karakterizira ekstremni umor ili umor koji ne prolazi s odmorom i ne može se objasniti temeljnim medicinskim stanjem. Kako objašnjavaju liječnici, uzroci kroničnog umora još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, a neke teorije uključuju virusnu infekciju, psihološki stres ili kombinaciju tih čimbenika, prenosi Index.

S obzirom na to da nije identificiran pojedinačni uzrok i da mnoga druga stanja rezultiraju sličnim simptomima, sindrom kroničnog umora često može biti vrlo teško dijagnosticirati. Ipak, nije nemoguće. Naime, iako je točan uzrok ovog sindroma u medicinskim krugovima još uvijek nepoznat, stručnjaci nagađaju da faktori koji doprinose mogu uključivati:

-viruse
-oslabljeni imunološki sustav
-stres
-hormonsku neravnotežu.

Simptomi sindroma kroničnog umora razlikuju se od osobe do osobe i ovise o težini stanja, a najčešći znak koji ukazuje na ovo stanje je umor koji je dovoljno jak da ometa naše svakodnevne aktivnosti.

Kako bi se kronični umor dijagnosticirao, značajno smanjena sposobnost obavljanja uobičajenih dnevnih aktivnosti uz umor mora trajati najmanje šest mjeseci. Osoba će također osjetiti ekstremni umor nakon određenih fizičkih ili mentalnih aktivnosti. Ovaj sindrom također se može dijagnosticirati sljedećim simptomima:

-problemima sa spavanjem
-gubitkom pamćenja
-smanjenom koncentracijom
-vrtoglavicom ili nesvjesticom
-bolovima u mišićima
-čestim glavoboljama
-bolovima u zglobovima i mišićima
-čestim upalama grla
-natečenim limfnim čvorovima.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...