Sljedećih dana će u Hrvatskoj biti održane tri međunarodne vojne vježbe

Uoči Dana Oružanih snaga RH na području Republike Hrvatske provodit će se tri međunarodne vojne vježbe na kojima će sudjelovati pripadnici Hrvatske vojske zajedno sa saveznicima i partnerima, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Riječ je o vježbama Immediate Response 23, Astral Knight 23 i Laufer 23, koje se provode krajem svibnja i početkom lipnja, u okviru skupa vježbi pod nazivom DEFENDER 23 u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA).

Vježbe se provode u cilju daljnjeg razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera, ističu iz MORH-a. Uz pripadnike OS RH, na teritoriju Republike Hrvatske u ove tri vježbe sudjeluju i pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te SAD-a.

Prebačena vojna oprema

Sveukupno u svim aktivnostima u Hrvatskoj očekuje se sudjelovanje više od tisuću pripadnika Hrvatske vojske. Pripreme za vježbe započele su prebacivanjem vojne opreme OS RH te opreme saveznika i partnera u vojarnu Josip Jović Udbina i na vojni poligon Eugen Kvaternik Slunj te potporom premještanja dijela rumunjskih i američkih aviona i helikoptera prema Albaniji.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 23 provest će se od 22. svibnja do 2. lipnja na teritoriju sedam europskih država: Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Republike Sjeverne Makedonije.

Cilj vježbe je jačanje interoperabilnosti sa snagama NATO-a i partnerskih zemalja, usmjerenih na združeni prihvat i uvođenje snaga u područje operacije, njihovu integraciju te uspostavljanje sigurnog sustava zapovijedanja i nadzora postrojbe razine divizije. Na teritoriju Hrvatske vježba će se provoditi u vojarni Josip Jović u Udbini te na vojnom poligonu Eugen Kvaternik Slunj.

Vježba zračnih snaga Astral Knight 23

Međunarodna vojna vježba Laufer 23 vezana je uz vježbu Immediate Response 23 tako što će pružati obavještajnu potporu kroz prikupljanje i distribuciju obavještajnih podataka. U vježbi sudjeluju države članice Američko-jadranske inicijative (A5), a nositelj je Obavještajna pukovnija.

Međunarodna vojna vježba Astral Knight 23 je vježba zračnih snaga i provodi se pod zapovjedništvom Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA) i povezana je s vježbom Immediate Response 23.

Vježba se provodi na području Hrvatske i Albanije od 22. do 26. svibnja, a u Hrvatskoj će se provoditi u jadranskom akvatoriju te na vojnim poligonima Eugen Kvaternik Slunj, Josip Markić Knin i vojarnama Josip Jović u Udbini i Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku Donjem.

Dan Oružanih snaga RH se obilježava 28. svibnja

O planiranom medijskom praćenju predstavnici medija bit će pravovremeno obaviješteni, priopćio je MORH. Sve aktivnosti provest će se organizirano i koordinirano u skladu sa svim propisima te se ne očekuju značajnija ometanja redovitog cestovnog i zračnog prometa, dodaju iz MORH-a.

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde (ZNG).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...