Pravosuđe u blokadi: Počeo je štrajk

Hrvatsko pravosuđe od danas je u blokadi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pokrenuo je štrajk u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Štrajkom će onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove, piše N1. Pravosuđe u blokadi: Počeo je štrajk

U 7 sati počeo je štrajk u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu zbog malih plaća. Istodobno Županijski sud u Zagrebu odlučivat će je li štrajk zakonit.

Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN RH ima svoje članove, te u njemu sudjeluju i ostali službenici i namještenici koji mu se dobrovoljno pridruže. Ovo je akcija na koju je SDLSN RH bio prisiljen nakon neuspjelog postupka mirenja s Vladom RH, a tragom trogodišnjeg ukazivanja na akumulaciju nezadovoljstva ljudi bez kojih ovaj sustav ne može funkcionirati.

Traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu. Štrajkom će onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove. Umjesto dogovora država ih je tužila, a danas će saznati i je li štrajk protuzakonit.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) Iva Šušković izvijestit će tijekom dana javnost o početku i provedbi štrajka te komentirati odluku Županijskog suda u Zagrebu o njegovoj zakonitosti.

Također, danas će se premijer Andrej Plenković sastati s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi, a sazvana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Predstavnici pravosudnih policajaca sastat će se pak s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...