Dodaci prehrani u obliku antioksidansa, poput vitamina C i E, mogu nenamjerno potaknuti rast i širenje raka pluća

Nova znanstvena studija pokazala je da antioksidansi, poput vitamina C i E, mogu nenamjerno potaknuti rast i širenje raka pluća stimulirajući stvaranje krvnih žila unutar tumora, piše Chill portal.

Istraživanje, koje je provedeno na miševima, pokazalo je da su miševi s povišenim razinama antioksidansa imali povećan rizik od razvoja raka pluća i da su njihovi tumori bili veći i agresivniji od tumora miševa s nižim razinama antioksidansa.

“To je iznenađujuće otkriće koje postavlja pitanja o upotrebi dodataka prehrani s antioksidansima kod pacijenata s rakom pluća”, rekao je Martin Bergö, vodeći autor studije i profesor na Institutu Karolinska u Švedskoj.

Bergö i njegovi kolege su u prethodnim studijama pokazali da antioksidansi mogu potaknuti rast raka pluća kod miševa. U novom istraživanju, znanstvenici su željeli dublje istražiti ovu vezu.

U pokusima su miševi s rakom pluća dobivali sve veće doze vitamina C, koji miševi prirodno proizvode, zajedno s vitaminom E i n-acetilcisteinom dobivenim iz njihove prehrane. Rezultat je bio značajan porast razine antioksidansa kod miševa, premašujući ono što je bilo potrebno za njihovu dobrobit.

Švedski znanstvenici su uočili izravnu korelaciju između viših doza antioksidansa i povećanog stvaranja krvnih žila unutar tumora, bez obzira na to jesu li imali mišji specifičan ili ljudski rak pluća.

“Iako to sugerira potencijalnu vezu između antioksidansa i rasta i širenja tumora, autori studije, objavljene u časopisu The Journal of Clinical Investigation, nisu nadalje istraživali taj aspekt”, rekao je Bergö.

Bergö naglašava važnost ne mijenjanja prehrane samo na temelju tog novog istraživanja, ako osoba ima bilo koji oblik raka, piše Chill portal.

“Ako biste uklonili sve antioksidanse u hrani, razboljeli biste se iz niza razloga, kao što je nedostatak vitamina, a to bi utjecalo na rak”, pojašnjava Bergö.

U drugom dijelu svojih eksperimenata, znanstvenici su ispitivali organoide tumora pluća kod ljudi i miša, odnosno nakupine stanica uzgojene u laboratoriju. Nakon izlaganja ovih organoida dozama triju antioksidansa većim od potrebnih, otkrili su da ti antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale kisika unutar organoida.

Prethodno istraživanje Bergöovog tima impliciralo je protein nazvan BACH1 u povećanju rasta tumora nakon dodataka vitamina E i n-acetilcisteina. Najnovija studija sugerira da BACH1 postaje aktivan kada se razina slobodnih radikala kisika smanji, što dovodi do indukcije stvaranja krvnih žila.

Bergö vjeruje da bi daljnja znanstvena istraživanja mogla otvoriti vrata novim pristupima za liječenje određenih vrsta raka. Dok se inhibitori rasta krvnih žila obično koriste u liječenju raka, mogu izazvati ozbiljne nuspojave, uključujući krvne ugruške. Ti bi se inhibitori mogli pokazati učinkovitijima kod osoba s povišenim razinama BACH1 u tumorima, što može biti posljedica suplemenata i genetskih mutacija.

Iako su eksperimenti prvenstveno bili usredotočeni na tumore raka pluća, švedski znanstvenici su također istraživali genomske baze podataka kako bi identificirali druge vrste raka s povišenim razinama BACH1. Otkrili su da tumori bubrega i dojke često pokazuju visoke razine BACH1. To sugerira da ova stanja također mogu imati koristi od ciljanih terapija koje uključuju inhibitore rasta krvnih žila, koje se mogu ispitati kod pojedinaca, piše Chill portal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...