Je li ponovno zamrzavanje mesa nakon vađenja iz hladnjaka pametno ili ne?

Svježe meso se brzo kvari, a zamrzavanje je uobičajena metoda ako ga želite čuvati duže vrijeme, piše Chill portal.

Je li ponovno zamrzavanje mesa sigurno?

Uobičajeni je savjet da se meso ne smije ponovno zamrzavati nakon što se odmrzne. Međutim, to nije uvijek točno.

Ponovno zamrzavanje mesa je sigurno ako se odmrznuto meso pohranjeno u hladnjaku od kada je prvi put izvađeno iz zamrzivača. U pravilu, meso se može ponovno zamrzavati sve dok:

 • je pravilno pohranjeno u hladnjaku dok se odmrzava;
 • je ponovno zamrznuto unutar 3-4 dana;
 • nije ostavljeno izvan hladnjaka dulje od dva sata;
 • nije provelo više od jednog sata na temperaturama iznad 32°C.

Ako se ovi uvjeti poštuju, meso će se sigurno zadržati nakon ponovnog zamrzavanja.

Učinci odmrzavanja i ponovnog smrzavanja mesa

Ponovno zamrzavanje mesa može se obaviti sigurno, ali može i utjecati na kvalitetu mesa. Na primjer, zamrzavanje i odmrzavanje mesa više puta može uzrokovati promjenu boje i mirisa, gubitak vlage i povećanu oksidaciju masti i proteina.

Oksidacija je proces u kojem se elektroni prenose s jednog atoma na drugi. Kada se to dogodi u mesu, može doći do značajnog pogoršanja kvalitete.

Sve promjene mesa koje utječu na njegovu sposobnost zadržavanja vlage također mogu značajno utjecati na mekoću i sočnost.

Zanimljivo je da u nekim slučajevima skladištenje na hladnom i višestruko zamrzavanje mesa može imati i pozitivne učinke na te čimbenike. Međutim, čini se da vrsta mesa o kojoj je riječ, kao i broj ciklusa smrzavanja i odmrzavanja, utječu na to kako će meso reagirati na ponovno zamrzavanje, piše Chill portal.

Učinak ponovnog zamrzavanja na različite vrste mesa

Istraživanja su pokazala da ponovno zamrzavanje može imati različite učinke na različite vrste mesa.

Na primjer:

 • Govedina: Studija je pokazala da je kombinacija zamrzavanja, odmrzavanja i odležavanja goveđih odrezaka povećala mekoću u usporedbi sa svježim odrescima koji su odležali, ali nisu bili zamrznuti.
 • Janjetina: Studija je pokazala da je janjetina pohranjena na temperaturama dubokog smrzavanja bila mekša u usporedbi s janjetinom pohranjenom na normalnim temperaturama smrzavanja.
 • Svinjetina: Studija je pokazala da odležavanje svinjetine prije zamrzavanja može biti učinkovit način da se održi mekoća.
 • Perad: Studija je pokazala da odmrzavanje u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici rezultiralo je približno 18 posto manjim kaliranjem od drugih metoda odmrzavanja.

Kako je najbolje odmrznuti meso

Za najbolje rezultate nakon ponovnog zamrzavanja mesa, trebali biste potpuno otopiti meso prije kuhanja.

Evo tri različite metode koje možete koristiti za sigurno odmrzavanje mesa:

 • Odmrzavanje u hladnjaku: Ovo je najsigurnija metoda odmrzavanja mesa. Meso ostavite u hladnjaku 24-48 sati prije kuhanja.
 • Odmrzavanje hladnom vodom: Meso umotajte u plastičnu vrećicu i držite pod mlazom hladne vode oko 30 minuta. Nakon toga meso kuhajte odmah.
 • Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici: Meso kuhajte odmah nakon odmrzavanja.

Zaključak

Ponovno zamrzavanje mesa je sigurno ako se odmrznuto meso pravilno pohranjeno. Međutim, može utjecati na kvalitetu mesa, pa je važno odabrati najprikladniju metodu odmrzavanja za određeni komad mesa, piše Chill portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...