“IDIOTI”, “MAJMUNI” I “DEBILI” Grad osnovao Etičko povjerenstvo za sankcioniranje vijećnika koje uopće ne funkcionira

Povijest Gradskog vijeća ne pamti nižu i banalniju razinu komunikacije kakva se posljednjih mjeseci događa na sjednicama. “Idioti”, “majmuni”, “debili”, “cirkusanti”, vrijeđanja obitelji i prostačenje samo su dio retorike dijela gradskih vijećnika koji za njom posežu u verbalnom obračunu s neistomišljenicima.

Upravo zbog ovakvog kršenja moralnog kodeksa, Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisao je da su sve jedinice lokalne i područne samouprave dužne osnovati Etičko povjerenstvo koje će nadzirati rad vijećnika i izricati sankcije u slučajevima kršenja kodeksa.

I Grad Zadar još je u kolovozu, iako tek iz trećeg pokušaja, dobio Etičko povjerenstvo, no unatoč teškim povredama poslovnika i kodeksa, ovo gradsko tijelo još nije napravilo apsolutno ništa. Zašto?

Je li ga Grad osnovao samo radi zadovoljenja forme kako bi izbjegao visoku kaznu, ili će Etičko povjerenstvo konačno početi raditi svoj posao? To smo pitali njegova predsjednika Bernarda Baraku te člana Krstu Baljaka koji je nedavno dobio i

Nagradu Grada. Baraka kaže kako rade u skladu s etičkim kodeksom i poslovnikom, međutim način na koji djeluju pokazuje kako je osnivanje ovakvog tijela potpuno besmisleno. Baraka, naime, i sam ističe da Etičko povjerenstvo može postupati samo ukoliko dobiju prijavu protiv vijećnika.

– Ukoliko bi došlo do povrede etičkog kodeksa, netko mora podnijeti prijavu Povjerenstvu, ona se razmatra, ali ne smije biti anonimna. Ukoliko odlučimo da je prijava opravdana, Gradskom vijeću se predlaže izricanje kazne, a to može biti opomena, zahtjev za povratom u prvobitno stanje i oduzimanje jedne vijećničke naknade, pojašnjava predsjednik Etičkog povjerenstva, priznajući kako im je opseg djelovanja sužen jer djeluju tek kao drugostupanjsko tijelo.

No, žalbi dosad nisu ni imali pa i nisu mogli postupati, a na pitanje koji je po njemu onda smisao njihova rada, kaže kako su oni ipak pravni lijek u postupcima prijava vijećnika za kršenje kodeksa ponašanja.

Član Etičkog povjerenstva, Krste Baljak, pak kaže kako su se od svojega osnivanja sastali samo dva puta te kako neki članovi nisu niti došli.

– Osuđujem ovakav način komunikacije, a najviše mi smeta kada se vrijeđa nečija obitelj. Vidim da i građani osuđuju ovakav način komunikacije, stoga ću našem povjerenstvu predložiti da se nađemo i vidimo što možemo napraviti, kaže Baljak.

Etičko povjerenstvo Grada Zadra, dakle, uopće ne funkcionira, pa se nameće zaključak kako ga je Grad doista osnovao samo da bi izbjegao kaznu od 2.000 eura. Ali, barem im ne isplaćuje naknadu, iako je i to bilo najavljeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...