U Ogranku Matice hrvatske predstavljanje zbirke pjesama Anke Zekanović “Kapljice nade”

Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje zbirku pjesama Anke Zekanović: “Kapljice nade”. U programu sudjeluju: Elvira Katić, Marija Ivoš, Milena Dundov te Anka Zekanović, autorica.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Luka Čačić, učenik IV. razred srednje škole, Glazbena škola Blagoja Berse u Zadru, na violini. Prikaz će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u četvrtak 8. veljače, s početkom u 18:00.

Anka Zekanović (rođ. Matijašević), rođena je u Kožinu gdje završava osnovnu školu, dok Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju završava u Zadru. Kao učiteljica razredne nastave radi na ražanačkom području, a poslije udaje, petnaest godina u benkovačkoj općini u vrlo teškim životnim i radnim uvjetima. 1981. godine zapošljava se u Osnovnoj školi Smiljevac gdje radi sve do umirovljenja 2009. godine. Poeziju piše još u osnovnoj školi. Prve pjesme objavljene su u ondašnjem Glasu Zadra i dječjem časopisu Modra lasta. Jedan period zapostavlja pisanje poezije i radije se iskušava u pisanju proze. Prikaz zbirke pjesama kojem je nazočila potiče je na pisanje i tako opet zaplovljava u svijet poezije.

Objavila je  zbirku poezije “Rukoveti ljubavi”. Od tada piše poeziju stvarajući lagane pjesme bez teške metaforike u kojima prevladava ljubav prema svemu dobrom, lijepom, ljubav za svoje najmilije, domovinu, za sve ljude dobre volje, za ljubav uopće. I ova zbirka nosi poruke ljubavi za sve što je okružuje, nadu u jedno bolje, ljepše vrijeme, sjećanje na školske dane i prijatelje, na nezaboravne trenutke iz rada u svojoj struci koji su joj uz sve izazove donosili i puno radosti. Posebno mjesto zauzima njezin dom, njezino Kožino o kojem piše na kožinskom lokalnom govoru. Ne zaboravlja ni svoje korijene koji je vežu za očevo rodno mjesto i njezine drage koji više nisu živi, kao i one koji još žive podno Biokova. Zbirku „Kapljice nade“ posvetila je svojoj obitelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...