Javni razgovor “Onkraj disciplina” održava se na Sveučilištu u Zadru

Javni razgovor posvećen važnosti transdisciplinarnih suradnji i razmjene između umjetnosti i kulture, društveno-humanističkih i drugih znanosti organizira udruga Kurziv (Kulturpunkt.hr) u suradnji sa Sveučilištem u Zadru održat će se na Sveučilištu, 27. svibnja u 10 sati u dvorani 002. Razgovor će okupiti umjetnike/ce i istraživače/ice iz Zakole kolektiva (Pola Salicka, Olga Roszkowska) i CONA Instituta (Brane Zorman), organizacija koje pristupaju prirodi i okolišu kroz stvaranje dijaloga između (umjetničkih i znanstvenih) disciplina. Razgovor će moderirati Luka Antonina (mag. soc. s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru).

Zakole je kolektiv iz Varšave koji predstavlja uspješan primjer transdisciplinarne i dugoročne suradnje između umjetnika, aktivista, teoretičara i biologa, koji su razvili metodologiju promatranja, razmjene iskustava i informacija koja olakšava približavanje određenom ekosustavu, odnosno nudi priliku za neinvazivnu interakciju s okolinom i razmišljanje o ljudskoj sposobnosti razumijevanja drugih organizama i mreža ovisnosti u koje smo uključeni.

CONA je organizacija iz Ljubljane čiji su multimedijski i zvukovni projekti posvećeni istraživanju povezanosti zvuka i prirodnog okoliša. S ciljem društveno i ekološki odgovornog povezivanja, CONA surađuje sa slovenskim i međunarodnim umjetnicima i institucijama na području bioakustike, zvučne ekologije, radijske umjetnosti i zvučne umjetnosti.

Njihovi će predstavnici govoriti o važnosti transdisciplinarnih suradnji te podijeliti vlastite umjetničke i istraživačke prakse i metode.

Ovaj razgovor dio je i proizlazi iz fokusa projekta Testing Ground, posvećenog razvoju transdisciplinarnih istraživačkih metoda kroz kreativne suradnje. Testing Ground je ukorijenjen u uvjerenju da ovakvi istraživački pristupi mogu djelovati emancipatorno, jer nam omogućuju da prakticiramo znanost ili umjetnost kroz dijalog koji se odvija unutar šire zajednice, razgovor na koji su drugi pozvani, zajedno sa svojim alatima i iskustva. U danima koji prethode ovom događaju, skupina umjetnika i istraživača okupit će se na Molatu u sklopu Repair Shacka, kreativnog utočišta čiji je cilj istraživanje odnosa rada, odmora i dokolice u doba hiperproduktivnosti, promišljanje održivog turizma kao alternative konzumerističkom modelu odmora, vodeći se pitanjem može li usporavanje postati ekološka i društveno reparativna praksa. O iskustvima i konceptu Repair Shacka Molat bit će riječi u razgovoru i na Sveučilištu.

Razgovor će se održati na engleskom jeziku.

O SUDIONICIMA:

Luka Antonina asistent je na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Magistar je sociologije te engleskog jezika i književnosti. Naziv magistra sociologije stekao je 2015. na Sveučilištu u Zadru, obranom diplomskog rada pod mentorstvom dr. sc. Vjerana Katunarića (Historijska sociologija i Bourdieuova teorija prakse: transformativna dijalektika habitusa i polja). Istraživački se zanima za područje sociologije kulture i umjetnosti, medije, vizualnu sociologiju i diskurzivnu analizu. Trenutno radi na doktorskoj disertaciji na temu dinamike promjene i razvoja značenjskih praksi unutar kulturnog polja kinematografije pod mentorstvom dr. sc. Natalije Majsove (Fakultet društvenih znanosti, Ljubljana). Objavljivao je filmsku kritiku i stručne tekstove iz područja filmske umjetnosti (Kulturpunkt.hr, Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis).

Olga Roszkowska je stručnjakinja za umjetnost i obrazovanje usmjeren na klimu, umjetnik i istraživač. U svojoj interdisciplinarnoj praksi promatra otpor, prilagodbe i regeneraciju međuvrsnih zajednica, baveći se temama vezanim uz područja ekstrakcije i kolonizacije prirode. Osim što je članica grupe ZAKOLE, Roszkowska je članica kolektiva “Krzak” i jedna od urednica časopisa “Krzak Papier”.

Pola Salicka je dizajnerica i producentica u kulturi. Kreće se između šuma, močvara, vrtova, materijala, instalacija, objekata, radionica i umjetnosti. Obrazovala se u području industrijskog dizajna koje ostaje referentom i polazišnom točkom istraživanja kako radni procesi s različitim materijalima mogu biti uključivi i za više-no-ljudske zajednice. Zalaže se za snažniju suradnju između ljudi i ostalih bića kakva se odražava u radikalnoj ekologiji i politici brige, kao i u našim društvenim odnosima. Ovakav način rada prakticira i u kolaborativnim procesima poput Zakole grupe.

Brane Zorman je multimedijski umjetnik, skladatelj, manipulator zvukom, producent i kustos. Sklada zvučna djela za kazališne, intermedijske i plesne predstave. Njegove elektroakustične solo skladbe i improvizacije sa slovenskim i međunarodnim umjetnicima izvode se u prostornom zvuku (eng. surround sound). U odnosu na zvuk i prostor, razvija različite strategije, tehnike, dinamičke i interaktivne module, snima i reinterpretira zvučne krajolike te stvara elektroničke i akustične zvučne skulpture koristeći sofisticirane alate.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...