OPET U KUPAĆE Nakon kiše vraća nam se sunce, danas većinom, sutra vedro posvuda…

Kiša, sunce, jugo, bura, toplo, hladno, ljeto, zima…

Proljetni meteo džuboks se nastavio iz travnja na svibanj. Na sreću i tome, kao i svemu, dođe nekada kraj.

Nad Zadrom i županijom nam i ovo jutro dežuraju oblaci, no i površnom promatraču je okom vidljivo da polako, ali sigurno, odmiču, propuštajući na širem području i čistom plavetnilu neba prostor u visinama.

I neka…

Promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, češćom u unutrašnjosti u prvom dijelu dana. Poslijepodne smanjene naoblake, osobito na Jadranu, ali i dalje uz mogućnost za poneki lokalni pljusak. Vjetar većinom slab, na istoku Hrvatske i na Jadranu i umjeren sjeverozapadni, najviša temperatura zraka većinom od 18 do 23 °Celzija.

Kaže tako i prognoza DHMZ-a.

U Dalmaciji, dodaju, čeka nas danas djelomice, poslijepodne i pretežno sunčano, a uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak, ponajprije u unutrašnjosti, vjetar slab i umjeren sjeverozapadni, prema otvorenom moru prolazno na udare i jak. Najviša temperatura zraka između 20 i 23 Celzijeva stupnja.

A sutra onda: pretežno sunčano i toplo, u kopnenim krajevima uz dnevni razvoj oblaka. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12 °C, u gorju i malo niža. Najviša dnevna od 21 do 25 Celzija.

Donosimo vremensku prognozu meteorologa N1– Bojana Lipovšćaka.

Nad našim krajevima jača greben visokog tlaka, a nestabilna zračna masa premješta se prema istoku, nad zapadnu Europu s Atlantika prodire nestabilan vlažan zrak uzrokujuči pljuskove kiše i grmljavinske oluje, nestabilan zrak premještat će se sjevernije od Alpa i kod nas utjecati na vrijeme tek sredinom idućeg tjedna.

Danas prognoziramo postupno razbijanje naoblake i dulja sunčana razdoblja. Do večeri će se razvedriti u svim krajevima. U gorskim krajevima mala je vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak kiše, na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadnjak. Najviše dnevne temperature na Jadranu oko 23, a u untrašnjosti i do 26 Celzija.

Nedjelja pretežno sunčana uz slab razvoj dnevne naoblake i malu vjerojatnost za pokoji poslijepodnevni pljusak u gorskim krajevima unutrašnjosti. Jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 9, a na Jadranu oko 12 stupnjeva. Ujutro u unutrašnjosti uz kotline rijeka moguća je niska magla. Najviše dnevne temperature od 22 do 27 C. Puhat će slab jugozapadnjak…

Od početka svibnja nas pratiti nestabilno vrijeme karakteristično za ovaj dio godine, Dalmatinska zagora bila je kišovitija nego obala i otoci, i tamo je već mjestimice palo kiše po metru kvadratnome preko 30 litara. Svibanj je posljednji mjesec klimatološkog proljeća i jasno je da će aktualno proljeće biti kišnije od prosjeka kada se uzmu u obzir ožujak i travanj, te uobičajeni trendovi za svibanj.

Za ljubitelje sunce dobra je vijest da će se vrijeme postupno stabilizirati u pretežno sunčan vikend s temperaturama zraka u granicama prosjeka. Djelomično sunčano i većinom suho bit će u subotu, dakle danas. Ipak, sredinom dana i popodne uz mjestimice pojačan razvoja oblaka uglavnom u Dalmatinskoj zagori može biti pokojeg slabog pljuska. Navečer vedro, ujutro i navečer burin, danju umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru južne Dalmacije kasno popodne jaka tramontana. Jutro će biti prohladno, ali danju znatno toplije nego u petak s najvišim dnevnim temperaturama od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

U nedjelju nas čeka pretežno vedro, vjetar slab; noću burin, danju s mora. Bit će još malo toplije, a najviše dnevne temperature od 19 do 24°C, piše pak Dalmacija Danas. (PL)

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...