Veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. gđa Nour El Houda Marrakchi na Sveučilištu u Zadru

Veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. gđa Nour El Houda Marrakchi danas je boravila u posjetu Sveučilištu u Zadru, na čijemu je Odjelu za francuske i frankofonske studije održala predavanje studentima.

Nakon predavanja veleposlanicu su u Rektoratu primili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor prof. dr. sc. Marko Lukić i pročelnica Odjela za francuske i frankofonske studije izv. prof. dr. sc. Barbara Vodanović. Istaknuli su dobru suradnju kroz projekte Erasmus+ sa Sveučilištem Hassan II u Casablanci  i Sveučilištem Ibn Tofail u Kenitri, ali i otvorili prostor daljnjem zbližavanju dviju kultura i znanstvenih zajednica.

– Hrvatskoj javnosti je manje poznata činjenica da je Maroko zbog povijesnih okolnosti frankofonska zemlja, u kojoj je francuski jezik izbor visoko obrazovanog stanovništva. Sama zemlja baštini više tisuća utjecaja različitih kultura te je raznolika po prirodnim i društvenim karakteristikama. Zadar me oduševio svojom ljepotom i položajem na moru, a i kod nas je većina velikih gradova, uključujući glavni grad Rabat ili Casablancu, podignuta na obali, rekla je veleposlanica.

Kroz razgovor s rektorom dotaknula se marokanskog kartografa Al-Idrizija iz 12. stoljeća, autora najstarije karte na kojoj se spominje Hrvatska (Bilad Garuasia). Do tada su kartografi spominjali imena rimskih provincija (Panonija, Dalmacija…) a Al-Idrizi bio je jedan od brojnih znanstvenika koje je na svom dvoru okupio normanski kralj Rutger II. u Palermu. Što se tiče današnji poveznica, tu su prije svega izazovi u upravljanju obalnim prostorom, zaštiti okoliša i održivom ribarstvu. Maroko nema tradiciju uzgoja ribe i velika industrija oslanja se na ulov divlje ribe i plasman izravno s broda kupcima iz Španjolske. Dominantna vrsta je pagar, koji naraste i do 10 kilograma, ali ima i tune i druge kvalitetne ribe, čulo se danas.

– Vjeruje da možemo pronaći brojne zajedničke interese, posebice kroz studije u području Plave ekonomije, rekao je Faričić, dok je pročelnica Vodanović zahvalila na vrlo zanimljivom predavanju koje je veleposlanica održala studentima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...