PROMOCIJA KNJIGE: ‘SVIJET SE VRTI OKO OSI’ ANTONIJA MILANOVIĆA IZ ZADRA Prvi iskustveni priručnik za osobe s invaliditetom…

U zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića 14.lipnja održana je promocija knjige “Svijet se vrti oko osi”. To je vjerojatno prvi hrvatski iskustveni priručnik za osobe s invalidnošću. Knjigu je objavio Antonio Milanović, tridesetpetogodišnji stopostotni invalid iz Zadra. Naladnik je Hrvatsko književno društvo Zadar u Biblioteci Donat.

Uoči promocije knjige nakladniku i uredniku knjige, Nikoli Šimiću Toninu, uručena je Plaketa za doprinos domoljubnom stihu, a uoči manifestacije “Stijeg slobode”, koju je Šimić prije jednog desetljeća utemeljio u Kninu. Plaketu,uime Udruge “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavnu” iz Zagreba uručili su predsjednik udruge Ilija Guberac i pjesnik Pejo Šimić. Nazočne na promociji pozdravila je Jasna Kovačević, voditeljica Knjižnice Bogdana Ogrizovića i dala potporu autoru knjige…

Uime nakladnika HKD Zadar, Nikola Šimić Tonin, inače i urednik knjige, kazao je kako autor Antonio Milanović, nikad nije stavljao sebe ispred drugih, a borio se za prava invalida. Usprkos svemu sačuvao je sebi svojstven humor. Antonio Milanović je sjedio u invalidskim kolicima, prati ga majka Ozula Milanović. Ona je kazala kako kako nije bilo kroz život boriti se i da je ponosna na svoga sina.

“Moja knjiga je objavljena 14. siječnja i uz pohvale, dobivao sam i primjedbe. Imali smo promocije po Dalmaciji, a planiramo i u Osijeku. Kad sam počeo baviti se novinarstvom u Zadru su mi se otvorila vrata nekih medija. Na portalima sam pisao kolumne, poput onog “Šturo goruća kolica”. Napisao sam oko četiri stotine tekstova i postao glas OSI, osoba s invalidnošću. Svakodnevno mi se obrćaju invalidi, mnogi su došli do svojih prava. Sve moje je u Zadru, gdje sam rođen, no lakše se dođe do odgovora na pitanja invalida, ako ih postavlja novinar ili urednik, kazao je autor Antonio Milanović.

Bilo je priličnih napada nakon objave knjige, kazuje autor. Primjerice netko je izvukao naslov “Dali država treba invalidima plaćati sex”. No, u knjizi je raspravljano da li država treba plaćati invalidima seksualnog terapeuta, jer invalidi imaju pravo biti kao i ostali, bez tabu tema. Autor je iznio niz ugodnih događaja s promocija knjige. Poput one u Rijeci, gdje su ljudi razgovarali od srca, postavljali ljudska topla pitanja. Takva sjećanja ugriju srce, kazuje Antonio Milanović.

Kad je riječ dobila publika, Ana Tomašković, voditeljica emisije za invalide na Hrvatskoj televiziji, kazala je kako je Antonio postao lider svima nama. On poručuje kako ne smijemo odustati od ljudskih vrijednosti i da ih živimo svi. Poručila je autoru da ne odustaje od sebe.

Na to je autor kazao kako može usmjeriti invalide, no, OSI mora sama uraditi prvi korak. Došlo se do zaključka da treba priručnik i za roditelje invalida. I stručnjaci nemaju odgovor na mnoga pitanja, poput tabu tema.

Kako je kazao urednik Nikola Šimić Tonin, od autora knjige nikad nije čuo riječ “Nisam moga”. Zato danas hoda uzdignute glave. Na to je Antonio Milanović kazao “Bilo je puno dišpeta, inata”. No, autor sprema i treću knjigu o OSI i svoj roman i zahvaljuje na potpori… (Boris Ćavar)

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...