Jedemo samo šećer; U sladoledima najviše boje i aditiva

U 100 grama sladoleda je između tri i pet žličica šećera, a na dan ne bi trebalo unositi više od osam žličica. Zbog gomile šećera i aditiva, kupovni sladoled treba tretirati kao poslasticu.

Industrijskom sladoledu dodaju se aditivi za produljenje trajnosti, poboljšanje okusa, izgleda i drugih karakteristika. U prekomjernim količinama aditivi mogu štetno djelovati na zdravlje.

Sladoled se u osnovi sastoji od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što su punomasno ili obrano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka te vrhnje. Sve su ovo sastojci koji su bogati visoko kvalitetnim bjelančevinama te kalcijem, fosforom i vitaminima A i D. Prema vrsti mliječnog proizvoda, odnosno količini mliječne masti, razlikujemo krem i mliječne sladolede.

Krem sladoledi sadrže više vrhnja, koje je bogato mliječnom masti, pa imaju i veću energetsku vrijednost, odnosno više kalorija. Dodatkom vrhnja postižu se bolja konzistencija i okus, no onome tko poseže za sladoledom kao laganim obrokom koji će im pomoći u mršavljenju, bolji izbor je mliječni s manje mliječne masti, pa tako i manje kalorija.

U sladoledima od čokolade čiji smo sastav analizirali možemo pronaći komadiće mliječne čokolade ili kakao prah. Kakao je inače zdrava namirnica koja blagotvorno djeluje na zdravlje. No kakao maslac, koji se dobiva od kakaa, a jedan je od glavnih sastojaka čokolade, obiluje zasićenim masnim kiselinama. One u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Mliječna čokolada, pak, obiluje šećerom pa se gubi blagotvoran učinak kakaa na zdravlje, istražio je portal 24sata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...