Održana tribina o rodno osjetljivom proračunu

U organizaciji Foruma žena SDP-a GO Zadar, sinoć je u Gradskoj knjižnici održana javna tribina na temu “Rodno osjetljiv proračun (ROP)”, na kojoj su sudjelovale Tamara Šterk i Gordana Obradović , savjetnice u Uredu za ravnopravnost  spolova  Vlade RH, i Mirjana Kučer, aktivistica Udruge Domine iz Splita.

U uvodnom izlaganju, Šterk je  predstavila brošuru  po kojoj je održana i sama prezentacija o značenju i značaju pojma rodno osjetljivog proračuna i o načinu njegovog provođenja u praksi.

– Rodno osjetljiv proračun jest onaj u kojemu se rodno osviještena politika primjenjuje na proračunski proces. To znači provođenje rodne procjene proračuna, ugrađivanje rodne perspektive na svim razinama proračunskog procesa te preraspodjelu prihoda i rashoda u cilju promicanja ravnopravnosti spolova,pojasnila je Tamara Šterk.

Da bi se projekt proveo na svim razinama, potrebna je snažna politička volja, kako bi se pravilno i ravnopravno rasporedio novac te kako bi krajnji korisnici bili zadovoljni. U tom slučaju ne bi se moglo dogoditi da neka ključna, vitalno značajna pitanja, ostanu bez financijske potpore, kao što imamo slučaj, između ostalog, sa skloništima za žene, žrtve obiteljskog nasilja, kazano je na tribini.

Kučera je predstavila istraživanje Udruge Domine iz 2008. godine, koja obuhvaća iscrpnu analizu akata Gradske uprave u Splitu, ravnajući se po načelu ravnopravnosti  (u kojoj je obuhvaćeno preko 6000 akata) te su zaključile da  se u njima  niti jednom ne spominju pojmovi “rod”, “ravnopravnost spolova”, “diskriminacija”.

Kao pozitivan primjer prakse istaknuto je iskustvo Austrije, koja od 2013.godine provodi model rodno osjetljivog proračuna, kroz sva svoja ministarstva.

Iako je ROP ambiciozan projekt, da ima pozitivnih primjera i da je učinkovit, govore primjeri pojedinih država i gradova koji su detektirali probleme i kroz gradske i državne proračune pravednije raspoređuju novac po načelu ravnopravnosti spolova. Tako, primjerice u Francuskoj, radno vrijeme dječjih vrtića prilagođeno je majkama, radi usklađivanja privatnog i profesionalnog života.

Finska je uvela besplatan gradski prijevoz za majke s djecom u kolicima, grad Vicenza organizirao je besplatan tečaj samoobrane za 136 žena, koje su bile žrtve obiteljskog nasilja.

O uvođenju rodno osjetljiva proračuna odlučuju oni kojima je svakodnevni posao oblikovanje i provođenje javnih politika i pružanje javnih usluga. To znači da je  najveća odgovornost na zastupnicima i zastupnicama, državnim službenicima i službenicama, ali i na  ostalim javnim djelatnicima i djelatnicama. Dobro gospodarenje općenito, a posebno uvođenje rodno osviještene politike zahtijeva i angažman drugih sudionika, uključujući civilno društvo, parlamentarne zastupnike i zastupnice, socijalne partnere, sindikate, stručnjake i stručnjakinje za rodna pitanja te akademike i akademkinje. Iznad svega, potrebno je  uključivati žene, a isto tako i civilne udruge koje su često pokretači mnogi dobrih ideja.

– Jesmo li dovoljno osviješteni, imamo li podlogu da u dogledno vrijeme i u našem gradu zaživi ovaj projekt? Sudeći po odazivu gradskih vijećnika koji su bili pozvani na tribinu, a nisu došli, teško je očekivati Rodno osviješten proračun u Gradu Zadru, zaključuju na tribini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...