Upoznajte podzemnu faunu Nacionalnog parka Krka

Dođite na otvorenje izložbe Podzemna fauna NP „Krka“ kao dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku u petak, 23. rujna 2016. u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Hrvatskog biospeleološkog društva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na svečanom otvorenju bit će održana dva predavanja, Fenomeni krša i Biospeleološka istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“, premijerno će biti prikazan film KRKA – tajne podzemlja a uz izložbu fotografija Podzemna fauna NP „Krka“ bit će izloženi i posteri pod nazivom Skupine podzemnih životinja NP „Krka“.

Početkom speleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja je 1956. godine proveo akademik Mirko Malez. Prva sustavna istraživanja speleoloških objekata na području Nacionalnog parka „Krka“ proveli su djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva „Željezničar“ iz Zagreba 1989./90. godine. Do sada je istraženo više od sto speleoloških objekata, od kojih je 65 na području Nacionalnog parka „Krka“.

U speleološkim objektima NP „Krka“ zabilježeno je ukupno 175 svojti. Zakonom o zaštiti prirode, sve podzemne životinje su zaštićene. Dosadašnja istraživanja pokazala su veliku raznolikost živog svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, a na svjetlo dana iznijela su i nekoliko znanosti nepoznatih svojti, koje će se moći vidjeti na izloženim fotografijama i posterima.

Film Krka – tajne podzemlja snimljen je u razdoblju od 2005. do 2015. u produkciji JU „Nacionalni park Krka“ i traje tridesetak minuta. U prvih deset minuta prikazuje zemljopisni smještaj rijeke Krke, u makroprostoru krša Dalmacije i čitavih Dinarida, geološke naslage na području Parka i nekoliko najatraktivnijih speleoloških objekata uz rijeku Krku. U ostalih dvadeset minuta prikazana su podzemna staništa i jedinstvena, ljudskom oku uglavnom nedostupna, špiljska fauna Nacionalnog parka „Krka”. Fauna je prikazana prema utjecaju činilaca okoliša u  trima osnovnim područjima: ulaznoj zoni, zoni polumraka i zoni mraka, prema stupnju prilagođenosti organizama životu u podzemlju.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je NSK pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnog elementa hrvatske kulturne baštine. Podsjetimo se, u sklopu istog projekta od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju NSK gostovala je izložba Burnum – arheološko blago Krke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...