Nasilni prosvjedi na ulicama Atene: Policija demantirala da je suzavac usmrtio 65-godišnjeg prosvjednika

Grčki radnici danas su krenuli u 24-satni štrajk, drugi u tri tjedna kojim Europskoj uniji poručuju da će nova rezanja plaća i mirovina samo pogoršati stanje u zemlji teško pogođenoj recesijom i dužničkom krizom. Na poziv dvaju najvećih sindikata štrajku su se odazvali zaposleni u javnim službama te velik dio radnika, javlja Reuters.

Tijekom prosvjeda je preminuo 65-godišnji muškarac. Lokalni mediji javljaju kako je moguće da je preminuo nakon što su policajci u njegovu blizinu bacili suzavac, ali grčka policija je demantirala takvu informaciju. Glasnogovornik Christos Manouras rekao je da je tijelo muškarca prevezeno u najveću atensku bolnicu te da će biti izvršena obdukcija. Muškarac se srušio i vjeruje se da je preminuo od infarkta ili moždanog udara, javlja Guardian.

“Uzrok smrti ćemo znati nakon obdukcije, ali možemo reći da je čovjek preminuo na mjestu gdje nije bilo policije ni bilo kakvih okršaja. Drugim riječima, ne radi se o nasilnoj smrti”, rekao je.

Radi se o petoj smrti prosvjednika od 2010. Prije godinu dana je jedna osoba preminula od srčanog udara, a u svibnju 2010. su tri osobe poginule u požaru zgrade banke. Vijest o smrti samo je rasplamsala tenzije na ulicama Atene. Kako javlja AFP, stanje na Atenskim ulicama se tijekom poslijepodneva malo primirilo. Iako je policija objavila da je u nasilnim prosvjedima sudjelovalo 26.000 ljudi, dopisnik francuske agencije javlja da je broj okupljenih građana mnogo veći.

 

Molotovljevi kokteli i suzavac

Baš kao i tijekom prijašnjih demonstracija, i danas je na ulicama Atene došlo do obračuna prosvjednika i policije. Naime, mladi prosvjednici gađali su policijske službenike Molotovljevim koktelima i kamenjem, a policija je odgovorila suzavcem.

Ulice Atene u četvrtak su osvanule puste. Zamrle su aktivnosti u luci, javni prijevoz je poremećen, u bolnicama dežuraju hitne službe, a zatvoreni su javni uredi, ministarstva i većina trgovina, čak i pekarnice. Zbog štrajka su zatvoreni i kiosci s novinama, a štrajkaju, među ostalima, odvjetnici, taksisti, kontrolori leta.

Grčka je pogođena najtežom krizom od Drugog svjetskog rata te rezanjem izdataka mora uštedjeti najmanje 11,5 milijardi eura. Za danas su zakazani prosvjedi pred parlamentom, a na središnjem trgu Sintagmi je raspoređeno oko 4.000 policajaca, dok je zgrada parlamenta osigurana metalnim ogradama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...