Na dobro vam došla Badnja večer

Narodni muzej Zadar i Kazalište lutaka Zadar, u povodu božićnih blagdana organiziraju zajednički projekt pod nazivom “Na dobro vam došla Badnja večer”.

Cilj je ovog projekta djeci osnovnih škola s područja Grada Zadra i Zadarske županije približiti tradicijsku kulturu Dalmacije u kojoj je ognjište bilo središte obiteljskog svagdanjeg i blagdanskog okupljanja.

Na Badnje veče, starješina (stariji muškarac) donosi badnje drvo (veći komad mendule, masline ili hrasta) i govori ritualni tekst: „Na dobro vam došla Badnja veče, pa Stipanja, Ivanja, Mlado lito, da vam rodi novo žito, rodila vam pšenica bjelica…“ Vraća se po vreću sa slamom koju unosi u kuću i prosipa oko ognjišta. Svi sjedaju na slamu, domaćica stavlja bijeli platneni stolnjak i na njega hranu. Ukućani (učenici) se okupljaju, pjevaju se božićne pjesme, pričaju se stare obiteljske priče ili dogodovštine… Družeći se oko ognjišta šalje se poruka Badnje večeri koja dočarava intimnost doma i obitelji.

Manifestacija će trajati od 06. do zaključno 13. prosinca 2012. godine.

Organizirati će se i dvije izvedbe za građanstvo i to: u četvrtak, 06. i 13. prosinca s početkom u 18 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...