Sretan Uskrs pravoslavnim vjernicima!

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je uskrsnu čestitku svim pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Tradicionalnim pozdravom ‘Hristos voskrese!’ svim pravoslavnim vjernicima srdačno čestitam najveći kršćanski blagdan Uskrs! Želja mi je da i u ovim kriznim vremenima blagdansko ozračje i nadahnuće Uskrsa ohrabri pravoslavne vjernike u Hrvatskoj, kao i sve ljude dobre volje i ojača nadu u bolju budućnost, stoji u čestitki.

Predsjednik Josipović uputio je čestitke njegovom visokom preosveštvenstvu Jovanu, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije, episkopima, svećenicima, vjernicama i vjernicima Srpske pravoslavne crkve, vjernicima i vjerskim službenicima Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj te Bugarske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj.

 

Premijer čestitao pravoslavni Uskrs

Premijer Zoran Milanović čestitao je u ime Vlade i osobno Uskrs vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru, priopćeno je iz Vlade.

Svima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, upućujem srdačne i iskrene čestitke. Neka blagdan Uskrsa bude dodatni poticaj da se odgovorno i snažno suočimo s izazovima vremena u kojem živimo, neprestano gradeći društvo jednakih mogućnosti za sve naše građanke i građane. Ljepota uskrsne poruke je u njezinoj jednostavnosti jer budi optimizam, jer nas, i ovaj put, poziva da se zalažemo za mir, toleranciju i dijalog. Osnaženi vjerom i nadom u bolje sutra želim da ovaj blagdan provedete u krugu svojih obitelji i bližnjih. Hristos vaskrse!, stoji u čestitki premijera Milanovića.

 

HBK: čestitke u povodu pravoslavnog Uskrsa

Predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije sisački biskup Vlado Košić uputio je čestitke vjernicima Srpske, Makedonske i Bugarske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj.

Uskrs je utemeljen na događaju koji je i povijestan i ujedno nadpovijestan: dogodio se u jednom povijesnom trenutku, ali tiče se ukupne povijesti i čovječanstva i universuma. Uskrs je osobni događaj, povezan s osobom Isusa iz Nazareta, njegova preobrazba i njegova pobjeda, ali Uskrs je i događaj koji je preobrazio sve naše živote, živote svih ljudi i svima darovao pobjedu. Uskrs je pobjeda života nad smrću, preobrazba iz nemoći u snagu, iz vremena u vječnost. Stoga neka radosno odjekuje u našim srcima uskrsna pjesma Aleluja, istaknuo je biskup Košić u uskrsnoj čestitki.

U priopćenju HBK stoji i kako je biskup Košić čestitke uputio i metropolitu zagrebačko-ljubljanskom Jovanu Pavloviću i episkopu gornjo-karlovačkom Gerasimu Popoviću iz Srpske pravoslavne crkve, metropolitu strumičkom Naumu Ilievskom i Kirku Velinskom iz Makedonske pravoslavne crkve, te Emilu Cenovu Angelovu, svećeniku Bugarske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Čestitao je i i sisačkom parohu u miru protojereju stavroforu Petru Olujiću i sisačkom parohu Veselinu Ristiću.

Svečanu arhijerejsku liturgiju u prigodi pravoslavnoga Uskrsa predvodit će u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović. Na liturgiji će sudjelovati predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...