“Zadar je imao električnu rasvjetu prije Šibenika”

Kada ne bi bilo kampanilističkog senzibiliteta, u Zadru bi se moglo sa smiješkom prijeći preko jučerašnje “senzacionalne” informacije pod naslovom “Prvi osvijetljeni grad u svijetu je naš Šibenik”.

E, boga ti! Ka da je naš Sveti Šime bija… Godinu u kojoj su Šibenčani “prvi na svijetu” dobili javnu električnu rasvjetu, 28. kolovoza 1895., Zadar je dočekao osvijetljen “kao u po bijela dana”. Štoviše, dijelovi grada bili su osvijetljeni još 1875., ali nakratko, samo za boravka cara Franje Josipa, kada su gradske žarulje napajane strujom s carskih brodova.

Vjerojatno je to bilo presudno da gradsko poglavarstvo kasnije odluči instalirati električnu, a ne plinsku rasvjetu. Dalmatinsko je namjesništvo proglasom od 28. prosinca 1893. obavijestilo Zadrane: “Obćina Zadarska namjerava sagraditi centralnu staciju (…) za proizvodnju munjine uporabom parnih kotlova na morskoj obali uzduž tako zvanog ‘Stradone’ izvan gradskih vrata ‘Porta Terraferma’ između sgrade namjenjene za obćinsko klaonište i privremenog klaoništva za za sitno blago.”

Sjaj na Silvestrovo

Na Silvestrovo 1894. godine “mnoštvo sakupljeno na Gospodskom trgu bilo je golemo, kad li SEnD točno kad je odbilo 8 sati – planu, a bijelo, srebrnasto, mirno svjetlo obasja čitav trg, sjajno kao u po bijela dana. Gradska glazba, postrojena pred Gradskom vijećnicom, intonirala je svečanu koračnicu, a usklici divljenja i oduševljenja provališe opetovano i pretvoriše se u aklamacije načelniku Trigariju, Općini, vijećnicima, Zadru i njegovoj uljudbi”. Ukupno su bile osvijetljene 23 ulice i tri trga!

Dakako, struja je odmah zasjala u lokalima “Central” i “Kavana od zrcala” (sada prodavaonica “Peko”). Već u siječnju 1895. osvijetljene su Stara i Nova riva. “Stacija za proizvodnju munjine” bila je, pak, ondje gdje je još uvijek sjedište “Elektre”. Zadrani koji duže pamte sjećaju se da je radila sve do 1958. godine.

Kopija stupa na kojem je zasjala prva žarulja postavljena je 1994. na Narodnom trgu, kada je zadarska “Elektra” tiskala i reprezentativnu monografija dr. Antuna Travirke pod naslovom “Povijest javne rasvjete i elektrifikacije grada Zadra”.

Razlika između zadarske i šibenske struje nije samo u tome koja je prije zasjala, već i u tome što je Šibenik instalirao izmjeničnu (Teslinu) struju, a Zadar istosmjernu koja je u ono doba bila jeftinija i manje opasna. U svakom slučaju: Nek se zna!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...