Prosvjedi su legitimno pravo, ali blokade i ucjene nisu

Pritisci neće proći, istaknuo je u Dnevniku HTV-a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući prosvjed i blokade nezadovoljnih poljoprivrednika u četiri istočne županije.

Situacija je teška, ali to je posljedica 10-godišnje pogrešne politike. Ova je Vlada poduzela potrebne korake da se stanje u poljoprivredi poboljša, među ostalim i kroz fondove EU-a. Onoga trena kada smo donijeli proračun, imali smo 2,4 milijarde kuna, poljoprivrednici su to znali, i dodatni zahtjevi nisu realni. Potpore su manje 7,5%, ali su isplaćene ranije, rekao je Jakovina.

Dodao je da su prosvjedi legitimno pravo, ali blokade i ucjene nisu.

Na pitanje hoće li se u pregovore, na zahtjeve prosvjednika, uključiti i premijer Zoran Milanović, odgovorio je da će pregovarati samo on kao ministar i da je Vlada obaviještena o svemu što se događa. U prvom videoprilogu pogledajte cijeli razgovor s Jakovinom, a u drugom što kažu seljaci.

 

Seljaci blokirali ceste; policija pred Jakovininom kućom

U posljednjih desetak godina ukupni poticaji porasli su pet puta, a proizvodi se manje, pa se nameće pitanje o mogućoj zloupotrebi poticaja te kontroli njihove namjene. Ministar je rekao da se kontrole provode te da se oni koji špekulativno koriste potpore isključuju iz sustava. Poljoprivrednici trebaju biti svjesni da na tržištu moraju biti konkurentniji, poticaji nisu plaća, već potpora poduzetništvu. Cijena pšenice određena je tržišnim uvjetima, to nije odluka Ministarstva poljoprivrede, rekao je.

U vezi s prosvjedima, pozvao se na podatke Ministarstva od 14.30, prema kojima je na području županija u kojima se prosvjeduje na cesti 207 prosvjednika i 431 traktor. Riječ je o promilima nezadovoljnih, istaknuo je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...