Gradski ured riješio 1380 a županijski 6110 zahtjeva

Od pročelnika Željka Letinića doznajemo da je županijski Ured za legalizaciju od primljenih 53 tisuće zahtjeva do danas riješio 6110, što je oko 11 posto. U gradskom odjelu rješeno 1380 zahtjeva – 10,5 posto. To je gotovo dvostruko više od hrvatskoga prosjeka.

Nezadovoljna brzinom rješavanja zahtjeva za legalizaciju, Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala prijedlog da se na određeno vrijeme osnuje Agencija za ozakonjenje nezakonito sagrađenih zgrada koja bi s radom trebala prestati najkasnije do kraja 2016. godine. Ministrica Anka Mrak Taritaš rekla je da je zaprimljeno više od 820 tisuća zahtjeva, a riješeno tek 6 posto, to jest 50 tisuća zahtjeva. Također je upozorila da bi tim intenzitetom legalizacija bila gotova za 16 godina. Od pročelnika Željka Letinića doznajemo da je županijski Ured za legalizaciju od primljenih 53 tisuće zahtjeva do danas riješio 6110, što je oko 11 posto. To je gotovo dvostruko više od hrvatskoga prosjeka – ističe Letinić.

Naravno da to nije zadovoljavajući broj ali koliko znam u Hrvatskoj je ukupno riješeno 6 posto tako da smo bolji od prosjeka…Ali još ćemo vidjeti hoće li biti potrebe. Ako bude potrebe Agencije će vjerojatno preuzeti dio zahtjeva. Mi smo se organizirali i već smo dobro odmakli u tome, da pokušamo riješiti što veći broj zahtjeva, i to na način da nam ta Agencija možda neće ni trebati – rekao je Letinić.

No, ako Agencija preuzme dio zahtjeva preuzet će i dio novca od lokalnih Ureda. No, Letinić se nada da Agencija, barem u slučaju županijskog ureda neće trebati…

” Sad smo na 47 tisuća, treba vidjeti, dopustite nam malo vremena da vidimo koliko ćemo se uspjeti organizirati i bolje od toga…”

A upravo radi bolje organizacije posla, zaposleno je novih 45 djelatnika, koji će zajedno s postojećima, prema procjenama godišnje rješavati između 10 i 11 tisuća zahtjeva. To bi značilo da će u zadarskom slučaju posao biti gotov za 4 godine.

Iz gradskog odjela za legalizaciju doznajemo kako je broj riješenih zahtjeva za 1380, što je oko 10,5 % od broja zaprimljenih predmeta. Iz Odjela također napominju kako je to gotovo dvostruko od državnoga prosjeka te da su gotovo svi pozitivno riješeni. Naime za zahtjeve koji nemaju potrebnu dokumentaciju podnositeljima se ostavlja razuman rok za dopunu imajući u vidu da je smisao legalizacije što brže uvođenje nekretnine u pravni sustav, a ne puko rješavanje upravnog predmeta – ističe pročelnica Marija Pavlović Palčok.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...