Na Velebitu pušten oporavljeni bjeloglavi sup!

Danas se obilježava Međunarodni dan planina.  Ujedinjni narodi su 2003. u cilju stvaranja svijesti o važnosti planina za život, za isticanje mogućnosti i ograničenja u razvoju planinskih područja, kao i za izgradnju partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene u svjetskim planinskim područjima, odredili da se slavi 11.prosinca,

Kao i svake godine, i 11. po redu obilježavanje Dana planina koncentrira se na određenu temu, a dosadašnje teme bile su: mir (2004), turizam (2005), bioraznolikost (2006), promjena klime (2007), hrana (2008), upravljanje rizikom od katastrofa (2009), autohtono stanovništvo (2010), planina i šume (2011), održivi razvoj u planinama u cjelini (2012).

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu – FAO povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina ove godine odabrala je temu ‘Planine- ključ za održivu budućnost’.

Fokus obilježavanja bit će presudni utjecaj planina u pokretanju svijeta prema održivom gospodarskom razvoju u kontekstu iskorjenjivanja siromaštva, te skretanje pozornosti na općenito održive modele proizvodnje u planinskim područjima, s niskom emisijom zagađenja.

Tom prilikom, nacionalni park Sjeverni Velebit te parkovi prirode Velebit, Biokovo, Papuk i Učka, organiziraju bogati program za građane, izvijestili su iz Ministarstva zaštite prirode i okoliša.

Tako se u javnoj ustanovi Park prirode Velebit, na lokaciji Crnika, u blizini Centra za zaštitu ptica grabljivica, u prirodu pustio oporavljeni bjeloglavi sup.

Kako bi doprinijeli shvaćanju važnosti planinskih područja, Javna ustanova Nacionalni park ‘Sjeverni Velebit’ u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode ‘Velebiti i lokalnom zajednicama u petak, 13. prosibca, u 18:00 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno priređuje prigodan program;

  • Prezentacija JU Nacionalni park ‘Sjeverni Velebit’ na temu ‘Planine – ključ za održivu budućnost’
  • Predstavljanje JU Park prirode ‘Velebit’
  • Predstavljanje knjige autorice Ane Lemić ‘Sela i stanovi na Velebitu – Svjedočanstva života od nastanka do nestanka’
  • Predstavljanje knjige autorice Helene Knifić Schaps ‘Velebit arhitektonski, pučka gradnja u dijelovima Sjevernog i Srednjeg Velebita’
  • Pretpremijera filma „Hrvatsko vodeno blago – NP ‘Sjeverni Velebit’ autora Mire Andrića
  • Kulturno – umjetnički program KUD Brinje
  • Domaći zimski specijaliteti, te zabava do jutarnjih sati

Park prirode Biokovo 11. prosinca obiljeva akcijom čišćenja i označavanja podgrebenske planinarske staze Vela, dok park prirode Učka organizira prigodan program za učenike škola članica Mreže škola Parka prirode Učka: Lupoglavac, Veprinac i Lovran.

Hrvatska ima tri planinska nacionalna parka i šest planinskih parkova prirode, što već samo po sebi pokazuje visoku svijest o važnosti očuvanja planina. Gorsko i planinsko područje zauzimaju čak 21 posto teritorija Hrvatske, dok u Europi zauzimaju 17 posto. Zaštita planina i planinskih staništa, očuvanje izvora pitke vode, šuma i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta važan su dio održivog razvoja za koji smo se opredijelili, poručio je povodom Međunarodnog dana planina Mihael Zmajlović, resorni ministar.

Planine su ključne za život na zemlji. Bilo da živimo u priobalnom pojasu ili u višim područjima povezani smo s planinama i utječemo na njih više nego što možemo zamisliti. Planine osiguravaju većinu pitke vode, utočište su brojnim biljnim i životinjskim vrstama te dom svakom desetom čovjeku, a ipak svakodnevno uništavanje okoliša, klimatske promjene, intenzivno rudarstvo, oružani sukobi, siromaštvo i glad prijetnja su toj izvanredmoj mreži života…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...