Revitalizacija “Zapadnog polja” otoka Vira

Djelatnici Vir održavanja već puni mjesec i nešto dana, kako se to naglašava, ‘ ubrzanim tempom’,  vrše radove na zapadnom dijelu otoka, tzv. ‘Zapadnom polju’, gdje krče i probijaju zarasle lokalne puteve i staze na tom prostoru škoja.

S obzirom da Općina Vir već dugi niz godina dijeli sadnice maslina i raznih voćaka na inicijativu građana, a sve u svrhu unapređenja poljoprivredne gospodarske grane otoka, firma Vir održavanje d.o.o. probija i krči desetljećima zakrčene puteve i staze na navedenom dijelu otoka. Realizacija komunalno-infrastrukturnog projekta je u tijeku, korist je višestruka:

[pullquote align=”left”]Budući da Općina Vir već dugi niz godina dijeli sadnice maslina i raznih voćaka na inicijativu građana, a sve u svrhu unapređenja poljoprivredne gospodarske grane otoka, firma Vir održavanje d.o.o. probija i krči desetljećima zakrčene puteve i staze na navedenom dijelu otoka. Realizacija komunalno-infrastrukturnog projekta je u tijeku, korist je višestruka[/pullquote]- Konkretno, obavljaju se navedeni radove da bi se omogućilo vlasnicima poljoprivrednih čestica na ‘Zapadnom polju’ da svojim vozilima, traktorima i motokultivatorima mogu pristupiti svojim česticama te im se na taj način omogućilo  lakšu sadnju sadnica i održavanje poljoprivrednog zemljišta, naglašavaju iz Vir održavanja.

Uz poljoprivrednu svrhu, uređivanje pristupnih puteva ima i svoju sigurnosnu dimenziju u smislu lakšeg pristupa tom području u slučaju požara. Ujedno, na ovaj način nastoji se približiti taj dio otoka turistima, prvenstveno za ugodnu šetnju prirodom i biciklizam. Taj dio otoka, tzv. ‘Zapadno polje’ u prošlosti je bio prekriven crnogoričnom šumom, voćnjacima,vinogradima i ostalim poljoprivrednim kulturama a ovom se inicijativom i radovima nastoji revitalizirati taj dio i vratiti mu prijašnji idiličan izgled nekadašnjeg sjaja. Uz navedene radove, Vir održavanje je završilo sa uređenjem i krčenjem zaraslih odvodnih kanala kuda se slivne vode spuštaju tijekom kišnih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...