“Roditelji 21. stoljeća” u Dječjem vrtiću Biograd

Ne kaže se bez razloga kako je uloga roditelja, najteža i zasigurno najzahtjevnija životna uloga. Na tragun toga, a kako bi glavnim akterima u tom životnom ‘filmu’ bilo daleko lakše, ili barem u tome nastojalo, započeo je s radom četvrti po redu ciklus radionica za roditelje pod nazivom ‘Rastimo zajedno’ u prostorijama dječjeg vrtića ‘Biograd’. I ovaj ciklus, prvi u 2014., kao i dosadašnji, dio su programa koji se realizira u suradnji s UNICEF-om, a cilj mu je osnažiti roditelje da budu kompetentniji i sigurniji u svojoj roditeljskoj ulozi.

Program provodi posebno educirani tim, organizatorica projekta pedagoginja Višnja Milačić Novaković, uz odgojiteljice Antoniju Kolačko i Dariju Vuksan. Kompletan program je koncipiran tako da će se kroz 11 radionica, jednom tjedno, po sat i pol, obrađivati teme razvoja i potreba djeteta, razvoja odnosa, kao i konkretne komunikacijske vještine koje se uvježbavaju kroz rad u grupama. Uz suvremene autore iz područja pedagogije, psihologije i komunikacije, osnovne ideje programa temelje se prvenstveno na konceptima odgajanja u najboljem interesu djece, dok roditelji polaznici radionica kroz razmjenu roditeljskih iskustava i isprobavanje novih vještina također uče i provjeravaju vrijednost novo stečenih znanja.Tijekom radionica će se smjenjivati predavanja, vježbe, rasprave i druženja svih sudionika.

Teme na programu ovogodišnjih radionica su – Roditelji 21. stojeća, Četiri stupa roditeljstva, Potrebe i roditeljski ciljevi, Sva naša djeca i kako ih volimo, Slušanje-važna vještina roditelja, Kako dijete uči o svijetu oko sebe, Granice u odgoju-zašto i kako, Biramo i kreiramo rješenja, Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja, Biti roditelj-utjecaji i izbori, i na kraju- Završetak i novi početak.

[pullquote align=”right”]Program provodi posebno educirani tim, organizatorica projekta pedagoginja Višnja Milačić Novaković, uz odgojiteljice Antoniju Kolačko i Dariju Vuksan. Kompletan program je koncipiran tako da će se kroz 11 radionica, jednom tjedno, po sat i pol, obrađivati teme razvoja i potreba djeteta[/pullquote]Biogradski tim-rastimo zajedno, započeo je ovogodišnje radionice sa manjom skupinom uglavnom mama, a koje će tijekom trajanja radionica puno naučiti o sebi, svom djetetu, steći nova iskustva ali i prijateljstva.

Kako je protekle godine posebno iskazano zanimanje roditelja za rad u radionicama,tako smo i ove godine predvidjeli njihova održavanja, kazala je pedagoginja u vrtiću Višnja Milačić Novaković, otkrivajući kako se programom pomaže mamama i očevima u njihovom nastojanju da budu kompetentniji roditelji u najboljem interesu djeteta. Program je kroz protekle godine pohađalo i završilo preko 30 vrijednih roditelja. Kako su na kraju ciklusa radionica sami istaknuli, najznačajnije je to što su doživjeli novi uvid u svoju roditeljsku ulogu, svoju djecu, nove načine komuniciranja s djecom i građenje kvalitetnijih odnosa unutar obitelji. Svi su se složili u činjenici da su postali sigurniji i kompetentniji u svojoj roditeljskoj ulozi, zbog čega su im nakon ciklusa dodijeljene i diplome za uspješno završeni program.

[pullquote align=”left”]Biogradski tim-rastimo zajedno, započeo je ovogodišnje radionice sa manjom skupinom uglavnom mama, a koje će tijekom trajanja radionica puno naučiti o sebi, svom djetetu, steći nova iskustva ali i prijateljstva[/pullquote]Inače, pod nazivom ‘Tatamatijada ili Recimo DA obitelji’, održana je prije koji dan i velika priredba najmlađih Biograđana polaznika dječjih vrtića i njihovih roditelja. Tradicionalna manifestacija mališana i roditelja priredila se već petu godinu za redom u čast proslave Dana Grada Biograda, kako je kazala ravnateljica dječjeg vrtića Esma Brzić, s ciljem povezivanja obitelji na jednom mjestu u zajedničkom druženju mama i tata s ‘limačima’.

Nismo niti sumnjali da će to biti korisno i zabavno obiteljsko druženje, no drago nam je što je ‘Tatamatijada’ postala i daleko iznad toga, budući da je sada okupila preko 60 obitelji i postala neizostavno gradsko događanje prepoznato kod struke, vladajućih struktura i medija, na što smo posebno ponosni, istakla je ravnateljica. Priredba koja se odvijala u sportskoj školskoj sportskoj dvorani, bila je doista velika fešta malenih i njihovih roditelja. Razvrstani u šest ekipa ‘tate’ i poneka ‘mama’ u bojama svoga tima natjecali su se u nizu disciplina koje zahtijevaju brzinu, spretnost, no kao i obično malo sreće i znanja.

Igre slaganje puzli, skupljanje loptica, pogađanje pjesama, ples s balonima i slično praćene su s navijanjem, zabavom i smijehom, što je zapravo bilo i dragocjeno i vrijedno iskustvo svim sudionicima. Na početku natjecanja Ivana Orlić otpjevala je himnu događanja, a čija jedna kitica glasi ‘Kad se naše tate združe, pa nam djeci ruke pruže, ta će snaga bilog grada, biti ponos Biograda’. Među brojnim transparentima u koje su svi uložili veliki trud kako bi što bolje navijali za svoje timove jedan je i onaj pobjedničke ekipe ‘Zeleni, zeleni, brzi smo ko jeleni’, a koji su to i dokazali jer su stvarno bili brzi, ali i spretni pa u konačnici postali i pobjednici manifestacije ljubavi, obitelji, prijateljstva i nadmetanja.

U igri balonima pobijedili su roditelju male Korine, Dragica i Jakov Đinđić, također iz tima prvaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...