“Zadrom upravlja najveći grobar ovog grada!”

U gradu kojeg, oni neupućeni, nazivaju medijskim čudom, misleći pritom, zapravo, na medijsko čudovište, malo je slobode na medijskom nebu. Tiskani mediji odavno su u funkciji vladajućeg HDZ-a ili služe isključivo za promoviranje vlastitih interesa pojedinca i njegovih financijera, realno je za očekivati kako javnost, kanalizirana kroz aktivizam pojedinaca, mora, na ovaj ili onaj način, iskazati nezadovoljstvo aktualnom vlašću, njihovim potezima pa i samim akterima političke scene.

[pullquote align=”left”]Kad dođe vrijeme za to, kad se sve posloži, bit će i javnih djelovanja[/pullquote]Vjerujući tako u mogućnost promjena, boljeg (eventualnog) sutra ili pak pametnije poteze trenutne vlasti, kritizirajući iste u svim njihovim potezima, te ponajmanje ignorirajući izostavljanje onih tradicionalnih, toplih ljudskih propusta – poput nedolaska na polnoćku ili pak izbjegavanje novogodišnje čestitke okupljenom mnoštvu, koje mu je prema informacijama kojima raspolažemo – sugerirano, aktualni gradonačelnik po mnogima je izgubio busolu. Možda mu je ona, uvelike, oduzeta imenovanjem prethodnika mu sadašnjim zamjenikom, koji pak, ne skriva afinitete da ga svrgne na sve moguće načine, ili mu je pak negdje usput ispala, nije nam poznato. No, poznato je kako je ulicama grada Zadra, nekad ponosnog i prkosnog, zavladala jeziva tišina, u ulice se zavukla tiha jeza koja upravlja svim sferama kulturnog, društvenog, političkog i svakog drugog života.

U usnuloj ljepotici od kojih 80-tak tisuća stanovnika, nekolicina se tako, odlučila pobuniti. Stavljajući po strani svoju budućnost, javno prozivanje i ono najvažnije – stranačku izopačenost, objavili su nekoliko video uradaka koji, redom, prozivaju zadarski HDZ zajedno s posljednja dva gradonačelnika za niz propusta, prekršenih obećanja i niz kojekakvih besmislica.

[pullquote align=”right”]U našim su redovima i neki istaknuti članovi HDZ-a kojima se ne sviđa način na koji se vode Grad i Županija[/pullquote]Tom prilikom, razgovarali smo s autorom spomenutih video uradaka, za čije se uklanjanje zadarski HDZ obratio svojoj središnjici, koja je prema našim saznanjima, povlačenjem političkih konaca urgirala da se isti uklone s jedne društvene mreže. Zbog svega navedenog, podaci o autoru ostat će anonimni. Autor, uz još niz aktivista, okupljen je uz Facebook profila “Korupcija Press” posredstvom kojeg komunicira s medijima ali i zainteresiranim građanima.

 

Jedini, iako anonimno, ustajete protiv HDZ-ove vlasti – zašto?

– HDZ-ova vlast, kako na državnoj razini do kraja 2011. godine na državnoj razini, tako i u Zadru već 23 godine je kriminalna mafijaška organizacija premrežena raznim interesnim kupcima. Zaboravljate da je jedna od glavnih riba u vlasti Ive Sanadera bila upravo Božidar Kalmeta, čovjek koji je ucijenjen i koji je morao postati gradonačelnik. Njegovi pipci Livaković i Miočić dobro su poznati zadarskoj i široj javnosti. Prvi je u zatvoru jer je prvoosumnjičen za više kaznenih djela, dok je ovaj potonji pravomoćno osuđen zbog reketarenja i namještanja javnih natječaja za Kalmetino ministarstvo, odnosno njega osobno. Preko 15 Kalmetinih ljudi na ovaj ili onaj način završilo je u zatvoru, a neki od njih su pravomoćno osuđeni kriminalci. Samo, Dario o tome ništa ne zna, ne sjeća se ili pojma nema o tome, kako često sam zna kazati.

Jeste li osobno bili oštećeni na bilo koji način od strane vladajućih?

– Osobno, ja, kao osoba koja pišem ovo, direktno sam oštećen, kao i svaka osoba koja u Zadru nema perspektive ni budućnosti. Razlog je jasan, kriminalna hobotnica pobrinula se za svoje familije, rođake i suradnike. Oni su svi uhljebljeni, a nas male građane tko jebe. Rasprodali su tvornice i zemljišta, napravili zgradetine i sad nam se rugaju. Pa i sam Franjo Tuđman je rekao da smo stoka sitnog zuba. Ono što je najgore je činjenica da su u našim redovima i neki istaknuti članovi HDZ-a kojima se ne sviđa način na koji se vode Grad i Županija, dvije moćne organizacije pod šapama lokalnih mafijaša koji u iste uhljebljuju podobne i poslušne.

Vjerujete li da vaš aktivizam može promijeniti nešto?

– Kad ne bi vjerovali, ne bi se ni trudili. Potrebne su korjenite promjene. Znate li da na izbore u Zadru izlazi godinama svega tridesetak posto građana. Znači, ogromna manjina bira i odlučuje. Ostalih sedamdeset posto građana stoji kod kuće i ne izlaze na izbore. Upravo oni su ti koji moraju biti kotač pokretač svega dobroga, tj. novih promjena. Ova kriminalna klika mora biti kažnjena i konačno svrgnuta s vlasti. Postoje načini i postoje metode. Bitno je probuditi ovih 70% građana koji ne žele glasati jer im je svejedno…. Oni misle da ne mogu ništa promijeniti, ali varaju se! Oni su ogromna većina. Kad shvate da su većina i da mogu mijenjati stvari, počet će izlaziti na izbore. Nakon toga slijedi plimni val s kojim nestaje HDZ.

Korupcija Press Facebook

Oko Facebook stranice “Korupcija Press” koliko je okupljenih aktivista?

– O brojkama nećemo, ali vjerujte da nas ima u svim slojevima društva, pa i u lokalnoj – izvršnoj vlasti.

Planirate li okupljanje na javnim mjestima ili isključivo kampanje putem Facebooka?

– Kad dođe vrijeme za to, kad se sve posloži, bit će i javnih djelovanja. Prije svega važno je da se građani osvijeste i probude, važno je da shvate da Zadrom dva desetljeća upravlja jedan od najvećih grobara ovog grada u povijesti čijoj stranci i čijim se prijateljima i najbližim suradnicima sudi za veleizdaju i pljačku svog naroda.

Medijima ste uputili nekoliko priopćenja, no naišli ste na potpunu medijsku blokadu. Posljednji kontakt prema istima bio je video uradak “Božićna čestitka zadarskog HDZ-a”?

– Smisao samog videa koji je i više nego očito zasmetao mnogima, bio je sprdnja na račun 200 neradnika u gradskoj upravi na čelu s najvećim nesposobnjakovićem od svih, Božidarom Kalmetom. Jedini su Antena Zadar i portal ZD News prenijeli naš video.

Samog gradonačelnika prozivate za niz neuspjeha?

– Isti, koji “ništa ne zna” i koji o ničemu “nema pojma”, kako kaže, “Za Zadar dao bi sve”. A on i njegova ekipa su mu zapravo sve uzeli otkako je Kalmeta aktivan u politici, zadnjih 20 godina (1994. – 2014.). Kalmeti je do sad uhićeno preko 20 bliskih suradnika, od kojih je gospodin Miočić, inače njegov bivši vozač, kojega je povukao u Zagreb, osuđen radi reketarenja vezanih uz namještanje javnih natječaja u Kalmetinom bivšem ministarstvu “neba i zemlje”. Zdravko Livaković najbliži je Kalmetin suradnik i prijatelj, kako je sam gradonačelnik kazao nakon uhićenja bivšeg državnog tajnika. No, dobro, neka institucije odrade svoj posao. Jer, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže, pa tako ni Livaković.

Poruke upućene lokalnim medijima često su sadržavale i konkretne primjere, no isti su se oglušili na date informacije?

– Poruka istraživačkim novinarima: pročešljajte malo rad gradskih poduzeća tipa Vodovod d.o.o. Kako je moguće da Vodovod radove uglavnom uvijek dodjeljuje tvrtki Vodoinstalacije, koja nema registrirane radne strojeve, a radnici rade na crno. U isto vrijeme za Vodoinstalaciju radove odrađuje osoba s debelim dosjeom, inače bliski prijatelj i rođak Božidara Kalmete. Oni bolje upućeniji znat će o kome se radi. Što po tom pitanju radi Policija i Državno odvjetništvo u Zadru? No, dobro. Vodovod je samo jedan od tisuće primjera zašto stvari u Zadru ne funkcioniraju. Točnije, funkcioniraju za odabranu kliku umreženih kriminalnih obitelji.

Čemu zapravo anonimnost i nastupi putem Facebooka?

– Zašto ne šaljemo priopćenja putem e-maila i zašto ćemo djelovati samo preko Facebooka? Odgovor je vrlo jednostavan. U pitanju je i naša sigurnost. Ovo što radimo, radimo besplatno i za to ne tražimo naknadu, od nikoga. Kako je od danas naš rad pod povećalom mnogih, želimo se zaštititi. Ako dođe do bilok ikakvog progona, što nije isključeno, ne želimo da nam lokalne i ostale vlasti lociraju IP adresu i tako nas pronađu i identificiraju. Preko Facebooka će to ići kudikamo teže. Zapravo je bez reakcije Vlade Amerike nemoguće doći do IP adrese bilo kojeg korisnika Facebooka.

Planirate li nastaviti svoje aktivnosti online?

Da. Djelovat ćemo anonimno i otvoreni smo za komunikaciju preko našeg Facebook profila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...