“EU neće dopustiti Švicarskoj diskriminaciju hrvatskih državljana”

Članice EU-a neće dopustiti diskriminaciju hrvatskih državljana kad je riječ o zapošljavanju u Švicarskoj nakon što je ta zemlja na referendumu odlučila uvesti godišnje kvote za radnike iz svih država članica, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka Vijeća EU-a za opće poslove na kojem se raspravljalo o implikacijama švicarskog referenduma.

Za nekoliko tjedana EU i Švicarska trebali bi potpisati protokol na sporazum o slobodi kretanja kako bi se on prilagodio novoj činjenici, tj. ulasku Hrvatske u EU-u. Švicarska bi pritom zadržala pravo koje imaju ostale članice, a to je ograničavanje pristupa hrvatskim radnicima do najviše sedam godina nakon ulaska u članstvo. Nakon održanog referenduma upitno je potpisivanje tog protokola. Rezultat toga moglo bi biti to da Hrvatska ostane i bez tih kvota.

Taj bi se problem mogao riješiti prije nego što se referendumska odluka počne provoditi. Naime, prema švicarskim propisima, vlada ima tri godine da referendumsku odluku provede u djelo. Tijekom tog razdoblja mogao bi se ispregovarati novi sporazum kojim bi se zaobišli rezultati referenduma.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić obavijestila je svoje kolege na sastanku Vijeća za opće poslove o posljedicama nevremena u Gorskom kotaru i najavila mogućnost da Hrvatska zatraži od Europskog fonda solidarnosti naknadu štete. Istaknula je da je Hrvatska pokrenula okupljanje određenih ministarstava i službi kako bi procijenili štetu koja je nastala u Gorskom kotaru te najavila inicijalni sastanak radne skupine u srijedu u Zagrebu, koja će raditi na procjeni štete.

Ovisno o procjeni te radne skupine, Hrvatska će se obratiti Europskom fondu solidarnosti, rekla je Pusić.

Prema pravilima, zemlja članica ima 10 tjedana od elementarne nepogode do podnošenja zahtjeva za naknadu štete Europskom fondu solidarnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...