U Zemuniku počela obuka pilota iz Omana

Tjedan dana nakon potpisanog sporazuma o međusobnoj suradnji, šesnaest studenata i dva nastavnika letenja Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) stigli su u vojarnu Zemunik kako bi započeli sa školovanjem za pilote na avionu Pilatus PC-9 M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Prvi radni dan protekao je u upoznavnaju s vojarnom, organizacijom rada u pripremnom razdoblju i ostalim aktivnostima nužnim za početak obuke u školi vojnih avijatičara. Danas su pak slobodan termin proveli u obilasku, razgledavanju i upoznavanju Zadra.

[pullquote align=”left”]Prvi radni dan protekao je u upoznavnaju sa vojarnom, organizacijom rada u pripremnom razdoblju i ostalim aktivnostima nužnim za početak obuke u školi vojnih avijatičara. Danas su pak slobodan termin proveli u obilasku, razgledavanju i upoznavanju Zadra[/pullquote]Do kraja ožujka provodit će pripremu u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin” koja se brine i o njihovom smještaju i prilagodbi za uvjete života i rada u Zemuniku, a od travnja započinje i njihov glavni dio obuke: letenja sa hrvatskim nastavnicima letenja.

Letačka obuka obuhvaća temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M kroz pet razdjela: temeljno akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje, a po završetku svakoga od njih polaznici će polagati ispit, kažu izvori iz MORH-a.

Inače, omanski polaznici ostaju u Hrvatskoj kroz cijelu 2014. a po završetku obuke će dobiti uvjerenje o pohađanju i postignutim rezultatima. Također, tada bi hrvatski nastavnici letenja svim polaznicima trebali dati i preporuku i mišljenje o njihovom daljnjem tijeku obuke, odnosno na kojem će tipu zrakoplova letjeti u svojim nacionalnim postrojbama.

Treba istači kako je Sultanat Oman u velikom zamahu izgradnje svoga ratnog zrakoplovstva na koje troši goleme svote novca. Prošle godine je s britanskom korporacijom “BAE systems” sklopljen ugovor vrijedan 2.5 milijardi funti o kupnji 12 borbenih lovaca eurofighter, tranche 3 i osam trenažnih zrakoplova hawk.

Dolazak stranih pilota velika je prilika i za pilotsku školu u Zemuniku, koja već dugo ima više nastavnika nego kadeta. Prošle godine na Zemuniku su bila samo tri kadeta koja su zadovoljila uvjete za vojnog pilota u odnosu na 10-ak instruktora.

[pullquote align=”right”]Polaznici ostaju u Hrvatskoj kroz cijelu 2014. a po završetku obuke će dobiti uvjerenje o pohađanju i postignutim rezultatima. Također, tada bi hrvatski nastavnici letenja svim polaznicima trebali dati i preporuku i mišljenje o tipu zrakoplova na kojemu će letjeti u svojim nacionalnim postrojbama[/pullquote]U školovanju omanskih pilota u MORH-u zasigurno vide šansu za komercijalizaciju i “reanimaciju” Zemunika, ali i dugoročan put prema obuci stranih vojnih pilota, posebno onih iz “afričkog” i dijelom “azijskog korpusa”.

Prošle godine također su interes za obuku pokazali i Libijci koji su i obišli Zemunik. Posjet su iskoristili za upoznavanje zrakoplovne baze i sustava školovanja hrvatskih vojnih pilota. Libija, nije nikakva tajna, žarko želi obnoviti vojno-tehničku suradnju s Hrvatskom, napose što se tiče aero-kadra. Libijsko ratno zrakoplovstvo u fazi početne letačke obuke koristi oldtimere jugoslavenske proizvodnje Galeb G-2…

Da neće biti jezičnih barijera, makar što se tiče struke, posve razumljiva je stvar. Dobar dio njih slovi kao “djeca Zemunika”, s obzirom da su sedamdesetih i osamdesetih godina, osim Libijaca, obuku kod Zadra polazili i Sudanci, Alžirci, Zambijci, Burmanci, Etiopljani, pa čak i Palestinci, a za boravak Omanaca, možda i Libijaca, trebat će najvjerojatnije i islamska bogomolja bez minareta, odnosno mesdžid kakva je slična u sklopu baze bila jedna improvizirana prostorija uređena za klanjanje i molitvu libijskih pilota.

Baza u Zemuniku prepoznata je kod NATO-a i partnerskih zemalja kao postrojba visokih potencijala u raznim obučnim aktivnostima, u redu kojih je svakako najprepoznatljivija multinacionalna obuka helikopterskih posada…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...