Karamarko: “U našoj Vladi bit će eksperti, iz HDZ-a ili izvan njega”

Na pitanje hoće li ove godine na obilježavanju “Oluje” u Kninu biti zviždanja državnom vrhu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže da, ako i bude, sigurno je da će vladajući za to opet okriviti HDZ. A ako ne bude, pitam dalje, a Karamarko sa smiješkom odgovara da ih u tom slučaju vladajući neće “teretiti”. Lider oporbe želio je svim braniteljima, posebno obiteljima poginulih, ranjenim braniteljima, obiteljima civilnih žrtava čestitati 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

– To je veliki dan za sve Hrvatice i Hrvate širom svijeta kao i za sve naše građane. Taj dan simbolizira konačni slom velikosrpske agresije i oslobađanje naših okupiranih područja. Sa zahvalnošću se trajno moramo sjećati svih onih koji su dali svoj doprinos oslobađanju naše domovine – kaže.

Gdje vam je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović? Reći će predsjednik Josipović da više nema ni slike ni tona. Šalu na stranu, je li hendikep za vašu kandidatkinju činjenica da je predsjednik Josipović svakodnevno posvuda po Hrvatskoj?

Buduća predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar-Kitarović odgovorno radi svoj posao, za razliku od predsjednika Josipovića koji ni u zadnjim mjesecima svog mandata nije u stanju pokrenuti bilo koju korisnu inicijativu za smanjivanje siromaštva i poboljšanje standarda, premda je okupirao medijski prostor. Iako je suodgovoran za katastrofalno gospodarsko stanje u našoj državi, predsjedniku Josipoviću i dalje je važniji osobni rejting od kreditnog rejtinga naše države. Umjesto da koristi ovlasti za poboljšanje katastrofalne situacije i napokon inicira tematsku sjednicu Vlade o gospodarstvu, on i dalje, kao najčvršći Milanovićev partner, to uporno odbija. Izgleda da se ne može nikako osloboditi kompleksa da je Milanovićevom voljom postao predsjednik. Mi smo, kao i gospođa Grabar-Kitarović, i prije donošenja odluke o kandidaturi isticali da stanje u državi nikome ne daje pravo za dugu i skupu kampanju. Jedino, čini se, predsjednik Josipović smatra kako je njegov mandat najvažnija stvar na svijetu, važnija od budućnosti naše države i svih njenih stanovnika. Birači su to prepoznali, među ostalim Kolinda će i zbog toga biti izabrana za predsjednicu Hrvatske.

Strahujete li od mogućnosti da se na desnom spektru pojavi još nekoliko predsjedničkih kandidata, poput Željke Markić, Milana Kujundžića, Jadranke Kosor… A što ako se javi i Milan Bandić, koliko će to štetiti kandidatkinji vaše koalicije?

Ne strahujem! Poznato nam je da se pokušava “izmisliti” neki kandidat koji bi oduzeo nešto glasova našoj kandidatkinji. No, svi ti potencijalni kandidati svjesni su kako bi birači prepoznali tu njihovu kandidaturu, ne kao stvarnu želju da oni budu izabrani, već kao pokušaj sprječavanja gospođe Grabar-Kitarović da postane predsjednica. Siguran sam da nitko od ozbiljnih javnih osoba nije spreman igrati ulogu nečijeg “zeca” u kampanji.

Je li osnovan izborni stožer K. Grabar-Kitarović i kad krećete u kampanju?

Imamo sposobne i stručne ljude koji su sudjelovali u naše četiri uzastopne izborne pobjede. S obzirom na specifičnost predsjedničkih izbora, malo ćemo i našu strategiju prilagoditi. Kampanja će krenuti kada Vlada objavi datum izbora, a pretkampanja malo ranije, ali sve u granicama dobrog ukusa i u skladu s teškom gospodarsko-socijalnom situacijom.

Vrijeme je godišnjih odmora, Sabor RH ima ljetnu pauzu, optužuju vas da ste rijetko u Saboru. Argument da ste se bavili radom na terenu nije dobro dočekan, naime, rad na terenu jest stranački, a ne zastupnika u Saboru?

To su smiješne optužbe! Očekivali smo ih od režimskih medija jer i vrapci na granama znaju da se uvijek uoči objave rezultata “istraživanja javnog mnijenja” dogodi iznenadni napad na HDZ i mene osobno, a sve kako bi se opravdale te navodno objektivne ankete. Meni bi bilo puno lakše sjediti u Saboru nego putovati po cijeloj državi, ali tada ne bih radio svoj posao, ne bih radio u korist naših građana. Birači su očito prepoznali što je sada važnije u našem političkom sustavu – da li da predsjednik najveće hrvatske stranke, koja će uskoro preuzeti odgovornost za vođenje države, bude na terenu, razgovara s ljudima, upoznaje se s problemima, okuplja stručnjake, organizira izradu programa i projekata za izlazak iz krize u koju nas je dovela trenutačna saborska većina ili da sjedi u Saboru i žali se da oni ne prihvaćaju nijedan naš prijedlog. Uostalom, čini se da tu moju pobjedničku taktiku sada pokušava primijeniti premijer Milanović, koji svakodnevno obilazi partijske ćelije SDP-a. S tom razlikom što moje putne troškove pokriva stranka, a njegove i njegova osiguranja – porezni obveznici. A dodao bih i da je predsjednik Josipović najmanje na radnom mjestu – na Pantovčaku. No interesantno, njih mediji ne prozivaju.

Imamo jak zastupnički klub, a ja sam u Saboru kada je uistinu važno. Evo, na primjer, kada bi ova vlast bila sposobna organizirati raspravu o gospodarskom stanju, o programima za izlazak iz krize, o otvaranju radnih mjesta, bio bih u Saboru 24 sata. Kako oni za to nisu sposobni, nemaju ni volje ni znanja, preostalo nam je jedino dobro se pripremiti da, kada preuzmemo odgovornost, budemo spremni pokrenuti državu u pravom smjeru i izvući je doslovno s ruba ponora do kojeg su je doveli.

Da, i homogenizacija i jačanje stranke moj je posao. Zar itko misli da bi naša država preživjela još jedan mandat ove saborske većine?! Za njihovo micanje potreban je jak i konsolidiran HDZ. HDZ je sredstvo kojim ćemo ostvariti gospodarski oporavak. Uostalom, i naše tri uzastopne izborne pobjede na nacionalnoj razini govore da naši birači smatraju da je dobro to što radim.

Milanović je, kažu, donekle konsolidirao stanje u SDP-u, promijenio par ministara i ima ambiciju provesti neke od reformi. Kakve su mu šanse?

Imao je šanse možda reformirati SDP, ali je i to nažalost krenulo u pogrešnom smjeru, nepovoljno za državu. Oni koji su spremni voditi unutarstranačke obračune preko leđa države i svih njenih građana, i to u kritičnom trenutku ulaska u proceduru rješavanja prekomjernog deficita, sigurno ne mogu provesti nikakve korisne reforme. Ako je netko to zaboravio, imaju još samo godinu mandata, a ako su uistinu ozbiljno mislili voditi državu, a ne samo dijeliti fotelje, trebali su i prije dolaska na vlast imati pripremljena rješenja. A vidimo – nemaju ih ni dandanas.

 

Cijeli intervju možete pročitati na portalu Večernjeg lista…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...