Zadranima opet veći prirez zbog kreditnih obveza Grada Zadra, ali i veći porez na kuće za odmor!

Proračun Grada Zadra za 2015. godinu bit će za 10 milijuna kuna manji nego u ovoj godini te je predložen iznos od 378 milijun kuna istaknuto je na današnjem Kolegiju gradonačelnika u Gradskoj upravi.

Na Kolegiju je najavljena i još jedna u nizu nimalo popularna mjera zakrpavanja rupa u proračunu. Naime,  Zadrani će u nadolazećoj 2015. godini ponovno plaćati 12 posto-tni prirez, zbog kreditnih obveza Grada Zadra. No, to je samo jedna od nepopularnih mjera koje predstavljaju udarac na kućni budžet naših sugrađana. Osim, povećanjem prireza Gradska uprava pokušat će namaknuti sredstva izgubljena novim mjerama porezne politike na način da će povećati i porez na kuće za odmor s 12 na 15 kuna po metru četvornom.

Za krpanje proračuna trebala bi poslužiti i mjera kojom će se plaće zaposlenika u gradskoj upravi i tvrtkama smanjiti za 3, a dužnosnika za 5 posto . Ako uzmemo nekakav prosjek od 10.000 kuna, 5 posto bi bilo manje 500 kuna. Nema što, značajno žrtvovanje za dobrobit poreznih obveznika.

U prijedlogu proračuna navode se i 50 posto manje naknade za vijećnike te članove nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i institucija.

Kalmeta je istaknuo kako će se uz sve navedeno zadržati ipak sva socijalna davanja te da će se i u narednom vremenskom razdoblju nastaviti s komunalnom izgradnjom.

– Do svih ovih ušteda mora doći jer će Grad ostati bez 30 milijuna kuna zbog poreza na dohodak, no standard usluga građanima se neće pogoršati. Pa tako neće doći do povećanja komunalne naknade, a neće se povećati niti cijene dječjih vrtića, istaknuo je Kalmeta.

Prijedlog Gradskog proračuna za 2015. godinu naći će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u subotu 20. prosinca i trajat će dva dana. Predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega zakazao je nastavak sjednice, zbog obimnog dnevnog reda za ponedjeljak 22. prosinca 2014. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...