MAS jedan od kandidata za nagradu ŽIVA za najbolji slavenski muzej

Muzej antičkog stakla u Zadru jedan je od kandidata za nagradu ŽIVA za najbolji slavenski muzej.

Dodjela nagrada će se održati u Sankt Petersburgu, 14. svibnja 2015. godine.

U sklopu dodjele održat će se forum o kulturi i turizmu, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i Europske muzejske akademije na kojem će sudjelovati i predstavnici Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Nagrada ŽIVA ima za cilj prepoznati, ohrabriti, nagraditi i promicati eksperimente i projekte, pritom uvažavajući specifičnosti i posebne vrijednosti slavenskog svijeta.

Živa Nagrada je uspostavljena 2012. godine na inicijativu stručnjaka projektne skupine iz Foruma zemalja članica slavenske kulture. Slavenska božica Živa (također Żiwia, Šiva, Sieba ili Razivia) predstavlja princip života, dugovječnost, mladost, ljepotu, blagost, vitalnost i plodnost. To su osobine koje bi trebale opisati i stanje slavenske baštine.

Uloga muzeja u suvremenim društvima je  složena i višeslojna. Ide izvan tradicionalnih vještina dokumentiranja i očuvanja kulturne baštine čineći dostupnim javnosti njihove kolekcije. Moderni muzeji sve više imaju  proaktivnu ulogu u smislu društvene odgovornosti i utjecaja muzeja na lokalnu, regionalnu i međunarodnu kulturnu scenu.

– Ponosni smo što Muzej antičkog stakla u Zadru konkurira za ovu prestižnu nagradu jer se iz godine u godinu trudimo na najbolji mogući način predstaviti ne samo bogatu kulturnu baštinu koju čuvamo, prezentiramo, znanstveno i stručno obrađujemo nego i očuvati puhanje stakla kao vještinu koja izumire, istaknuli su iz MAS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...