Sve o hvatanju Bin Ladena bila je laž!

Seymour Hersh, legendarni američki istraživački novinar koji je razotkrio zločine američke vojske u Vijetnamu i Iraku, tvrdi da je administracija Baracka Obame lagala o okolnostima koje su dovele do ubojstva šefa Al Kaide Osame bin Ladena 2. svibnja 2011. godine u Pakistanu.

Hersh navodi da američke vlasti nisu djelovale same u operaciji hvatanja Bin Ladena, kako stoji u službenoj verziji događaja. Naprotiv, Hersh piše da su viši generali pakistanske tajne službe ISI već od 2006. godine znali da se Bin Laden nalazi u Abotabadu te su surađivali s SAD-om u operaciji koja je dovela do njegove likvidacije 2011. godine, prenosi Slate.

Preciznije, sam vrh pakistanske vojske, generali Ašfak Parvez Kajani i Ahmed Šudža Paša, glavni direktor ISI-ja, znali su gdje se Bin Laden nalazi te su znali i za akciju u Abotabadu prije nego što je pokrenuta.
Jedna od najkontroverznijih tvrdnji legendarnog novinara je da Amerikanci nisu sami pronašli Bin Ladena prateći njegove suradnike, kao što tvrdi vlast, već je navodno plaćeno 25 milijuna nagrade neimenovanom bivšem visokom časniku ISI-ja koji je ‘izdao tajnu’ o Bin Ladenovu boravištu. Hersh piše da je časnik potom premješten u Washington i sada radi kao CIA-in konzultant.

Također, prema Hershu, Bin Ladenov morski pogreb nikad se nije dogodio te još piše i da je šef Al Kaide bio nepokretan kad su specijalci SEAL-a upali u njegovu utvrdu i da tamo nije bilo nikakve borbe.
ISI je zatočio Bin Ladena i smjestio ga u Abotabad, mjesto gdje žive brojni pripadnici pakistanske vojske i tajnih službi, kako bi ga mogao koristiti kao sredstvo za pregovore s Al Kaidom i talibanima.
Hersh piše da su Amerikanci za Bin Ladena saznali tako što je spomenuti bivši pripadnik ISI-ja jednostavno ušetao u njihovo veleposlanstvo u Islamabadu i ponudio informacije o skrovištu šefa Al Kaide u zamjenu za nagradu od 25 milijuna dolara.

Potom su uslijedili poduži pregovori između SAD-a i Pakistanaca o uvjetima racije. Uz novac, SAD je ponudio i druge diplomatske ustupke ako Pakistanci pomognu jednima i drugima i ostanu tiho o akciji.
Hershov tekst je odbio objaviti New Yorker, novina u kojoj inače objavljuje svoje tekstove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...