Javnost zaboravila da borci Islamske države koriste hrvatsko oružje!?

U sjeni potrage za Hrvatom Tomislavom Salopekom kojeg su prošli mjesec oteli pripadnici ISIL-a, u medijima se opet pojavila informacija koju je prije nešto više od godinu dana otkrio Jutarnji list.

Prema njihovom pisanju, bloger iz Engleske, koji je prije nešto više od godinu dana otkrio fotografije i videosnimke koje dokumentiraju pojavu hrvatskog naoružanja u Siriji, pronašao je nove fotografije za koje tvrdi da dokazuju da su teroristi povezani s Al-Qa’idom prenijeli dio tog naoružanja iz Sirije u Irak, gdje ga koriste u napadima na iračku vojsku.

Bloger Eliot Higgins tvrdi da fotografije koje je pronašao na Twitter računu @Alanbar_news, koji koristi militantna organizacija ISIS (Islamska država Iraka i Levanta), prikazuju raketni bacač M79 Osa korišten u napadu na oklopna vozila američke proizvodnje koja koristi iračka vojska, objavio je Večernji list.

Unatoč najboljim namjerama onih koji su bili uključeni u dostavu ovog naoružanja Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), to se oružje sada koristi za napade na snage iračke vlade u Iraku. To je jasan pokazatelj da su spektakularno propali pokušaji kontrole širenja tog oružja izvan granica Sirije i izvan vojnih grupa kojima je ono isporučeno, tvrdi Eliot Higgins na svome blogu Brown Moses. ISIS je militantna islamistička skupina koja ratuje u Iraku i Siriji, a s Al-Qa’idom je povezana od 2004. ili je barem bila povezana sve do veljače ove godine kada se vodstvo Al-Qa’ide distanciralo jer su pripadnici ISIS-a prebrutalni čak i za Al-Qa’idine standarde.

Prema rekonstrukciji tajne operacije naoružavanja koju je u ožujku 2013. objavio New York Times, naoružanje koje potječe iz Hrvatske prodano je Saudijskoj Arabiji koja ga je, uz pomoć Jordana, isporučila sirijskim pobunjenicima, sve uz nadzor američke tajne službe CIA-e koja se pobrinula da oružje stigne u ruke samo onim sirijskim pobunjenicima koji se smatraju umjerenima, dodaje Večernjak.

CIA je trebala paziti da oružje ne završi u rukama terorista koji bi ga mogli iskoristiti protiv američkih interesa. Najnovija objava blogera Higginsa prva je indicija da je to oružje promijenilo nekoliko ruku i prešlo granicu te se koristi u terorističkim napadima protiv iračke vojske u Iraku.

Hoće li se ustanoviti da je i Tomislav Salopek otet i da mu je prijećeno hrvatskim oružjem možda nikada neće biti jasno, no jasno je kako problematika Islamske države sve više poprima oblik globalne prijetnje koja se prema mišljenju velikog broja svjetskih lidera treba riješiti.

Podsjetimo, Večernji list objavio je prije oko dvije godine listu Ministarstva gospodarstva s podacima o izvozu oružja u 2012. U Jordan je 2012. Hrvatska izvezla oružja u vrijednosti 6,8 milijuna američkih dolara. Riječ je većinom o tzv. neperspektivnom oružju i streljivu kojeg se MORH i inače rješava. Je li poslije ta količina oružja izvezenog iz RH, a proizvedenog na području bivše SFRJ, potom završila u rukama bilo sirijskih, bilo iračkih pobunjenika, formalno se RH ne tiče.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...