Policija će pojačano provjeravati jeste li vezani

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama, uspoređujući jedanaest mjeseci 2015. i 2014. godine, evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća u ovoj godini sa 1759 na 1938 nesreća.

Raščlambom posljedica prometnih nesreća razvidno je povećanje ukupnog  broja smrtno stradalih osoba za 2 osobe, povećanje broja teže ozlijeđenih osoba sa 139 na 170 osoba i smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba sa 550 na 536 osoba.

Detaljna analiza stanja sigurnosti cestovnog prometa ukazuje da je u jedanaest mjeseci ove godine zabilježeno više slučajeva teškog stradavanja osoba u vozilima i to iz razloga jer nisu bili vezani sigurnosnim pojasom.

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima vozila. Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Iz svega navedenog, iz policije daju preporuku svim vozačima vezano za sigurnosni pojas:

– Koristite ga makar smatrali kako nije koristan!
– Neka vam korištenje sigurnosnog pojasa uđe u naviku!
– Ne propustite na to upozoriti i sve koji sjedaju u vaš automobil

Daljnjom raščlambom stradavanja u prometnim nesrećama, razvidno je da djeca najviše stradavaju u svojstvu putnika u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Stoga, za srijedu 16. prosinca policija najavljuje pojačano postupanje usmjereno upravo na prekršitelje koji ne koriste sigurnosni pojas, a posebna pozornost usmjeriti će se na pravilno korištenje autosjedalica u vozilima, čime bi se izravno moglo utjecati na daljnje smanjenje stradavanja djece u prometnim nesrećama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...