Kakve veze imaju ostavka zadarskog prof. Zovka na poziciji u HDZ-u i ministar Hasanbegović?

Idemo prvo s činjenicama. Doktor Jure Zovko s Odjela za filozofiju Sveučilište u Zadru HDZ-u je uputio ostavku na mjesto potpredsjednika Odbora za kulturu stranke. O tome je javnost informirao na svom Facebook profilu, napisavši nešto što su brojni mediji shvatili kao indirektan napad na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji već ionako prima brojne niske udarce sa svih strana.

Prije pet minuta nazvao sam Anju Šovagović i podnio ostavku na mjesto podpredsjednika Odbora za kulturu HDZ. Razlog je što Vrhovništvo HDZ-a nije prepoznalo kvalitetu i stručnost Odbora, a smatram pomanjkanjem kulture da šef stranke tijekom pregovora i razgovora nijednom nije nazvao gospođu Šovagović da se s njom posavjetuje tko bi bio prikladan kandidat(kinja) za minstr(icu)a. Napominjem da je HDZ-ov odbor jednoglasno za ministricu predložio gospođu Anju Šovagović, kazao je Zovko u svojoj prvoj obavi na ovu temu na Facebooku.

Ipak, Zovko tvrdi kako ignoriranje Odbora za kulturu, radi čega je i dao ostavku, nije jednako nekakvom napadu na Zlatka Hasanbegovića, kojega, napisao je u narednoj objavi, iznimno cijeni kao znanstvenika.

Kolegu Hasanbegovića uvažavam kao povjesničara, s nekim njegovim stavovima se slažem s nekim ne slažem. Na svom Facebooku sam isti dan napisao obrazloženje svoje ostavke na mjestu podpredsjednika u Odboru za kulturu HDZ-a, a i osudio brutalne napade na kolegu Hasanbegovića napisavši: “Izjave dr. Zlatka Hasanbegovića nisu za osudu, kako čini većina medija nakon što je predložen za ministra kulture, nego za podrobnu analizu. Hasanbegović je prvi u hrvatskoj historiografiji ozbiljnije uzdrmao postboljševičke strukture u hrvatskoj humanistici i medijima koje plutajaju po našoj žabokrečini”, napisao je.

Zovko se nije libio istaknuti ni razloge zbog kojih, on vjeruje, Odbor za kulturu HDZ-a uopće nije bio kontaktiran za odabir novoga ministra.

Anja Šovagović je okupila široku lepezu stručnjaka u članstvo Odbora za kulturu od kojih većina nas nismo članovi HDZ-a, i to je vjerojatno razlog da rad Odbora za kulturu nije baš posebno interesirao HDZ, a ministarsko mjesto je ušlo u pregovaralački bubanj pa su ga na kraju dobili pravaši što ne smatram baš prudentim rješenjem, istaknuo je.

Objavu na Facebooku Zovko je zaključio komentarom na novog ministra znanosti, Predraga Šustara.

S kolegom Predragom Šustarom bio sam zajedno angažiran u HDZ-ovom Odbora za znanost, bili smo obojica u užem timu za izradu elaborata za znanost u sklopu programa muenchenskog IFO instituta. Kolega Šustar je bio predloženik Odbora za znanost za ministra pa mu mogu samo poželjeti puno uspjeha u radu, bio je zaključak profesora Zovka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...