“Eko – Zadar” i mališani iz DV „Višnjik“ sijali organske vrtove

Povodom Dana zaštite prirode, Udruga „Eko – Zadar“ u suradnji s Dječjim vrtićem „Višnjik“ organizirala je radionicu za djecu predškolskog uzrasta na temu „Zasadi svoj vrt“. Riječ je o prvoj aktivnosti iz projekta „Zeleni kalendar“ kojeg financira Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

Dvije vrtićke skupine, njihove odgajateljice, te članovi i članice udruge sijali su u oporabljenim plastičnim posudama mini organske vrtove s domaćim i autohtonim sortama sjemenja. Članice i članovi udruge „Eko-Zadar“ dugogodišnji su „skupljači“ autohtonog sjemenja sorti povrća i začinskog bilja. Osim svojih mini vrtova, koje će pred ljetne praznike ponijeti svojim kućama, djeca su izrađivala i “loptice sijačice“. To su loptice izrađene od humusa, gline i različitog sjemenja. Izum su sjevernoameričkih Indijanaca, i odličan način konzerviranja sjemena koje je, da bi iznikla nova biljka, potrebno samo baciti u prirodu. Zadarske kuglice, koje su djeca i odgajateljice ponijele svojim kućama, napunjene su različitim vrstama cvijeća, začinskog bilja i povrća.

„Čistoća“ d.o.o. tijekom trajanja radionice dostavila je komposter, odnosno posudu za odlaganje biorazgradivog otpada. Tijekom nastavka radionica u DV „Višnjik“ djeca i djelatnice će proći edukacije o kompostiranju, te izradi svog „Vrta u vrtiću“. Nastavak aktivnosti predviđen je tijekom lipnja, te u rujnu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...