Velika galerija: Gotovo 500 biciklista feštalo na Viru

Savršeno nedjeljno izdanje tradicionalne Virske biciklijade! Rekordna po broju prijavljenih; njih 498 vozilo je od Branimirove obale preko Zatona, Nina i Virskog mosta do virske rive, a rekordna je bila i po broju porcija pašte bolognese – čak 700! – koju su za bicikliste spremili kuhari restorana „Kotarina“. U punom značenju, 17. biciklijada od Zadra do Vira bila je ono što od rađanja prve ideje i realizacije do ovog proljetnog 17. izdanja namjerava biti i što jest: obiteljska manifestacija ljubitelja rekreacije i biciklizma – s Virom kao izletištem i omiljenom destinacijom Zadarske županije. Potvrdilo se to ponovno, a svjedočio nam je Ivan Nimac, 43-godišnji telekomunikacijski stručnjak iz VIP-a koji se u Zadar vratio s novim Mountain Bikeom. Njegov broj prijave – 197. – izvukla je na nagradnoj tomboli Kristina Perić iz Općine Vir kao glavnog sponzora i suorganizatora svih biciklijada.

Mislio sam se hoću li ići na biciklijadu u Benkovac koja se održavala u isto vrijeme, ali sam se ipak na nagovor društva odlučio za Vir. Barem jednom tjedno dolazim biciklom na Vir na kavu tako da otok dobro poznam, govori nam sretni dobitnik Nimac. S Mountain Bikeom u rukama nije ga trebalo pitati je li pogodio s izborom biciklijade …

Ovo mi je prva biciklijada na Viru i odmah sam dobio glavnu nagradu! Naravno da sam sretan, pogotovo što kao ljubitelj biciklizma nemam terenski bicikl poput ovoga dobitnog. Koristim trekking, dodaje VIP-ov zaposlenik.

Zadrani su u nekoliko posljednjih biciklijada najbrojniji na Viru, a neki su se poput Nimca već vraćali s novom biciklom. Tako je na Božićnoj biciklijadi medicinska sestra Andrijana Kraljev izvukla glavnu nagradu i obećala: „Vraćam se na sljedećoj!“ Naravno, lijepa Andrijana došla je ponovno i to u većem društvu: s prijateljicom Antoniom Miljanić s kojom se okupala na plaži Jadro, potom Ivanom Surać, Nikom Suraćem, Paškom Miljanićem, Anom Petrić, Jagodom Kraljević i Sabinom Vukoša. Cijelo je zgodno i veselo društvo, izuzev Andrijane, prvi put na Viru, ali ne i posljednji – obećali su.

A prvu Virsku biciklijadu odvozila je i 9-godišnja Kata Nižić. Primijetili smo je još u vožnji do Vira kada je svih 30-ak kilometara odvozila bez ikakvih problema. Dobro, malo je zapinjalo na usponu kod Dikla i na Virskom mostu, ali ništa što bi je odvratilo od cilja.

Nije mi bilo teško, jer sam već ranije vozila biciklijadu od Nina do Zadra, odvažno kaže učenica 2. razreda Osnovne škole „Smiljevac“. Da je Kata zaista sjajna biciklistica, potvrđuje i njezina godinu dana mlađa sestra Ema koja je biciklističko krštenje imala ove nedjelje na Viru.

Sestra ipak malo bolje vozi, priznaje Ema, ali napominje kako ona još od 4. godine vozi bicikl bez pomoćnih kola. A što kaže mama, odnosno gospođa Karolina?

Dolazim drugi put na Vir jer je na ovoj biciklijadi dobra atmosfera. Inače je na Viru lijepo tako da mogu biti zadovoljna. Nama je kao obitelji važno da imamo odredište za druženje i rekreaciju, potvrđuje Karolina suštinu virske biciklističke manifestacije. Sedamnaesti put uzastopno organizirali su je Općina Vir kao glavni sponzor i destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ uz potporu komunalnih poduzeća „Vir održavanje“, „Čisti otok“ i „Vir zaštita“. Biciklijada je vožena u nedjelju 22. svibnja s početkom u 10 sati, a sve je sudionike na virskom Trgu svetog Jurja zabavljao zadarski „Tempo Band“ s omiljenom virskom pjevačicom Lucijom Buškulić.

Tko je dobio biciklističku opremu?

Iako se na Viru na biciklijadi ne može pronaći nesretno lice, ima onih malo više sretnijih od drugih. Njih 12 i ovog je puta, kao i na svim prethodnim Virskim biciklijadama, dobilo u svečanoj poklon vrećici komplete biciklističke opreme – majice, kacige i rukavice. Evo tko su ti srećkovići: Vladimir Balerda, Jelena Barišić, Jelena Župan, Josip Pešić, Emil Švenjak, Ivan Stanišić, Stipe Čačić, Marin Pašić, Petra Gabud, Dominik Brkljača, Paško Miljanić i Luka Kuzevski.

Hrabri kupači iz Zadra

Sramežljivo su ušli do koljena, pričekali minut-dva, pa hrabro zaronili i zaplivali u Virsko more na plaži Jadro u ne baš toplih 17 stupnjeva. Zadrani Leon Mazić i Marin Pašić možda nisu bili prvi ovosezonski kupači na Viru, ali prvi su došli na Vir startavši s Branimirove obale. Točnije, Leon je došao prvi, a Marin treći.

Nikoga nismo čekali, htjeli smo brzo odvoziti biciklijadu. Malo smo se okrijepili i osvježili, pa idemo nazad u Zadar. Naravno, na biciklima, govore nam Zadrani. Njihov primjer slijedili su i drugi pa je Virsko more uskoro bilo gotovo kao u ljetnoj sezoni …

Nisu momak i cura nego dobri susjedi

Nisu momak i cura, govore nam 74-godišnja Anica Žanešić i 11 godina mlađi Đuro Oršolić, nego susjedi i prijatelji koji se vole družiti i veseliti. Kuće su ime susjedne u naselju Straža na broju 25 i 26, a kako plešu twist slobodnog stila pokazali su na Trgu svetog Jurja.

Kad se svi vesele, zašto ne bi i mi?, pitaju se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...