Znanstvenici izradili prozirno drvo

Najnovije izdanje časopisa Advanced Materials donosi priču o znanstvenom uspjehu ekipe istraživača sa sveučilišta Maryland. Oni su uspjeli iz komada drveta izvući sve pigmente i dobitipotpuno proziran materijal koji je ujedno čvršći od stakla, bolji je izolator, a odlikuje ga i biorazgradivost.

Kako bi dobili proziran komad drveta potrebno ga je prvo kuhati oko dva sata u otopini raznih kemikalija, što je proces kojim se iz drveta uklanja lignin – molekula koja mu daje prepoznatljivu boju. Nakon toga drvo se zalijeva epoksidnom smolom koja ga učvršćuje.

Pokusi su pokazali da ovako tretirano drvo propušta oko 90% svjetlosti, no lomovi svjetlosti i druga optička svojstva daleko su od, primjerice, stakla, i to zbog prirodne strukture drveta koja se ovim procesom ne mijenja. Za sada su prozirnima učinjeni komadi drveta veličine do otprilike 12,5×12,5 centimetara, i debljine do 1 cm, a znanstvenici traže način kako da isti postupak primijene i na veće komade. Uspiju li u tome, potencijalnih primjena za prozirno drvo naći će se, pretpostavljamo, vrlo mnogo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...