Sinoć prva, večeras druga večer Festivala nature i kulture

Jučer je u Novigradu otvoren prvi „FESTIVAL NATURE I KULTURE,  ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000“  u organizaciji JU Nature Jadere, Infocentra „Kula Buta“  i OpćineNovigrad. Ulice Novigrada uveselile su pjesme klapa, likovne izložbe  umjetnika i kreativaca sa ovih područja, miris lokalne hrane ,posjete Zavičajnom muzeju , okuse finog  toplog prisnaca kojeg su spravljali poznati majstori od prisnaca iz Zelengrada, te zanimljivo predavanje „Ljekovito i aromatično bilje podvelebitskog kraja“ koje je održano u suorganizaciji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari.

Cilj festivala je prezentacija i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora te njihove okolice, kao i njenih stanovnika , promocija kulturne i tradicijske baštine, kao i podrška ekonomiji lokalne zajednice.

Ravnatelj Nature Jadere, Damir Perić,  pozdravio je okupljene te se zahvalio općini Novigrad i svim  suradnicima na podršci , najavio je održavanje „FESTIVALA NATURE I KULTURE „ u budućnosti ,kako bi se poticao razvoj sadašnjih i budućih Natura 2000 područja u Zadarskoj županiji.

„Ovaj prostor, priroda i kultura velika su  vrijednost koju treba promovirati. Pohvaljujem organizatore  i pozdravljam  ideju infocentra „Kula Buta“, FESTIVAL NATURA I KULTURA- ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, ispred Zadarske županije te se nadam da ćemo i u budućnosti nastaviti promovirati ovaj kraj“, istaknuo je Olivo Meštrović pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.

„Iskreno se nadam da će ova manifestacija postati tradicija jer  Općina Novigrad uvijek spremno podržava ovakve akcije koje uvelike doprinose promociji i prezentaciji Novigrada, novigradskog mora, stanovnika i tradicijske baštine.“- kazao je predsjednik Općinskog vijeća,  Antonio Sinovčić.

Kroz predavanje o ljekovitom bilju podvelebitskog kraja koje je održala mr. sc. Branka Perinčić, dipl. ing. agr. sa Sveučilišta u Zadru u suorganizaciji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari, okupljeni su saznali kakvi su potencijali za uzgoj i sakupljanje ljekovitog bilja u podvelebitnskom kraju.

„Mi volimo gospodariti prirodom, ali svjedoci smo da priroda ipak gospodari s nama. Ovo je jedno od niza predavanja o važnosti očuvanja prirode, stanovnika koji na njemu žive i njihove uloge u očuvanju prirode i bioraznolikosti. Trebamo osluškivati prirodu i uzimati od nje, a da pri tome ne ugrozimo niti sebe niti prirodu. Ovaj kraj ima velik asortiman raznog ljekovitog bilja“, kazala je Branka Perinčić.

Nakon  predavanja održao se okrugli stol na temu „Branje ljekovitog i aromatičnog bilja iz prirode, uzgoj i plasman“ na kojem su sudjelovati predstavnici uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, agronomi, članovei udruga. Kroz razmjenu iskustava, informacija otvorila se zanimljiva rasprava kroz koju su i mogući budući proizvođači saznali vrijedne informacije.

Voditeljica Infocentra „Kula Buta“, Marija Sjauš Baždarić, istaknula je kako FESTIVAL NATURA I KULTURA  ima za cilj prvenstveno promovirati zaštićena i Natura 2000 poručja kroz prezentaciju lokalnih običaja, razne proizvođače ovog kraja, umjetnike, aktualna predavanja kako bi svi sudionici prepoznali ljepotu prostora koji pruža veliki razvojni potencijal .Dodala je kako su lokalni stanovnici  glavni pokretači  razvoja  kroz  sinergiju  s institucijama i ostalim dionicima. FESTIVAL NATURE I KULTURE  će  ubuduće biti nezaobilazan događaj u svrhu integracije zaštite prirode i održivog lokalnog društveno-gospodarskog razvoja kako bi zaštićena i Natura 2000 područja ostala očuvana za buduće generacije te najavila današnje predavanje o područjima  kojima upravlja JU Natura Jadera i o OPG-u Tomo Aračić koji se brine o promociji i zaštiti Karišnice i razvija održivi turizam na tom području.

Pozivamo Vas da nam se i večeras pridružite u bajkovitom Novigradu  na završnoj večeri  FESTIVALA NATURE I KULTURE  uz naš bogati kulturno zabavni program.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...