LAG Mareta dobio gotovo 7 milijuna kuna – očekuje se bolji život za 15.875 stanovnika!

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 3. studenoga donijela je odluke o privremenom odabiru LAG-ova za mjeru 19.2, 19.3. i 19.4. Među odabranim LAG-ovima nalazi se i LAG Mareta, koji je za provedbu svoje strategije dobio 6,718.115 kuna, pišu Naši školji.

LAG-ovi su do kraja listopada 2016. završili s provedbom mjere 19.1. iz Programa ruralnog razvoja RH unutar kojeg su napravili nove razvojne strategije za svoja područja do 2020 godine. LAG-u Mareta je Odlukom za mjeru 19.1 “Pripremna pomoć” bilo omogućeno povlačenje novca u ukupnom iznosu od 265.604 kuna, od čega  je LAG Mareta uspio iskoristiti nešto više od 241.000 kuna. Tim novcem financirana je izrada nove lokalno razvojne strategije, finacirane su različite radionice, opremljen ured u Preku, kupljena nova računalna oprema, finacirancirane plaće zaposlenika…

Tek nakon konačnih odluka LAG-ovi mogu početi s raspisivanjem vlastitih natječaja za svoja područja, i to za mjere iz Programa ruralnog razvoja za koje su se opredjelili u svojim strategijama, a donijete su na temelju rezultata provedenog istraživanja tijekom izrade novih lokalno-razvojnih strategija.

LAG Mareta predstavlja zajedničku razvojnu mikro regiju osnovanu prema LEADER načelima na području zadarskih otoka i priobalja. Obuhvaća geografsko područje općina Preko, Kali, Kukljica, Sali i Privlaka te Grada Nina i ruralnih naselja Grada Zadra – otoci Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib te naselja Kožino i Petrčane. Obuhvaća 41 naselje u kojima, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 15.875 stanovnika. U LAG-u se nalazi i 13 naseljenih otoka, što je čak 28 % naseljenih otoka u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...