U Zadru obilježen Međunarodni dan borbe protiv islamofobije

Sinoć, 12.12. 2016 u sklopu projekta „SISUMMA – Europska Socijalna inicijativa za podršku manjinama kroz medijski aktivizam“ obilježene je SISUMMA – Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije i religijske netolerancije. Obilježavanje je organizirano od strane Udruge „Mala filozofija“ (partner u projektu) i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zadra. Ove godine obilježavanje Dana borbe protiv islamofobije i religijske netolerancije obilježeno je paralelno u Zadru i Granadi.

Projekt „SISUMMA – Europska Socijalna inicijativa za podršku manjinama kroz medijski aktivizam“ inicirao je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije i religijske netolerancije. Udruga „Mala filozofija“ (partner u projektu) obilježila je ovaj dan u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine grada Zadra.

12.12.2016. IMPACT Centar, Put Stanova bb, 23000 Zadar

Raspored događanja:

18:00-18:10    dr.sc. Bruno Ćurko (Udruga Mala filozofija) – O projektu SISUMMA

18:10-18:20    Senad Tokić – O Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra

18:20-19:00    Vanja Flegar, prof. (HAZU) – Herman Dalmatin spona istoka i zapada

19:00-19:30    Nikola Šimić Tonin: Srebrenički kodirani kadrovi smrt

dr.sc. Bruno Ćurko (Udruga Mala filozofija) – O projektu SISUMMA

Projekt SISUMMA ima za cilj putem kroskulturalnog edukacijskog programa i treninga u medijskoj pismenosti osposobiti mlade Europljane kao angažirane građane da se suprotstave diskriminaciji manjina. Kroz vlastite audiovizualne kreacije, sudionici će postati medijski aktivisti koji će širiti pozitivne narative kako bi se borili za jednaka prava i protiv govora mržnje. Mladi građani će postati dio transeuropske mreže koja će se zauzimati za multikulturalnu koegzistenciju, a protiv diskriminacije manjina, koja se okuplja u obranu prava manjina. Sukladno općem cilju pridonošenja građanskom sudjelovanju u EU-procesu donošenja odluka na poljima raznolikosti i multikulturalne koegzistencije, unutar inkluzivne Europe, poticanjem stvaranja praktičnih rješenja. Ciljane skupine su u manjine, donosioci odluka, mladi Koordinator projekta:FUNDACION EUROARABE DE ALTOS ESTUDIOS, Granada, Spain Partneri: Südwind Agentur, Wien, Austria, Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi “Mala filozofija”, Zadar, Croatia, Nadacia otvorenej spolocnosti – Open Society Foundation, Bratislava Slovakia, Mittetulunduslik Peipsi Koostoo Keskus, Tartu, Estonia

Senad Tokić – O Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra

Bošnjaci kao i sve nacionalne manjine dijele probleme većinskog naroda i od toga se ne može pobjeći te smo u tome svi zajedno. Jednako kako je trend iseljavanja mladih većinskog naroda tako je primjetan trend i iseljavanja mladih pripadnika nacionalnih manjina. No valja istaknuti da je Hrvatska Vlada 2011. donijela akcijski plan, što je bio uvjet za pristup EU. Do 2014. je trebala povećati udio zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina, no umjesto rasta na 5,5 %, ono je prema posljednjim podatcima palo na 2,3 %. Na izborima za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina održanim 31.05.2015 po prvi put se biralo i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine koje je do tad bilo zastupano po predstavniku. Vijeće broji 15 članova, a pazili smo na razne kvote pa tako u Vijeću ima 40 % žena dok mladih ima 30%. Kao što vidite Vijeće je dalo mladima šansu te je i sam predsjednik mlad. Suradnja u jedinicom lokalne uprave je za sad na zadovoljavajućem nivou, ali ima mjesta za napredak.

Vanja Flegar, prof. (HAZU) – Herman Dalmatin spona istoka i zapada

Hermana Dalmatina (c. 1100. – c. 1160.) povijest znanosti i filozofije opisuje kao najstarijeg poznatog i istraženog hrvatskog znanstvenika i filozofa prirode. Područja iz kojih su sačuvana njegova djela su astronomija, astrologija i matematika, dok je iz područja teologije izradio prvi prijevod Kurana s arapskog na latinski jezik. Uz njegovo vlastito djelo De essentis Herman Dalmatin značajno je pridonio razvoju zapadno europske filozofije prirode prijevodom ili parafrazom arapskih djela i djela helenističke filozofije koja je Europa upoznala preko prijevoda s arapskog jezika. Životni put Hermana Dalmatina, pratimo, prema dostupnim izvorima od Istre, mjesta njegova rođenja, preko osnovnog obrazovanja u samostanu u Istri, do pohađanja katedralne platonističke škole u Chartresu, s njenim najznačajnijim predstavnikom i Hermanovim učiteljem Thierryjem. Ova škola imala je vrlo veliku ulogu u pripremanju temelja za prevođenje arapskih znanstvenih djela kod Hermana Dalmatina, kao i utjecaj na formiranje njegove izvorne filozofije. Herman Dalmatin svoje je školovanje završio u Parizu 1135.godine. Nakon završetka škole kreće sa svojim školskim kolegom Robertom iz Kettona (ili Chestera) na studijsko putovanje, koje ga kroz Europu vodi na arapski Istok, sve do Damaska. Na tom putovanje Herman se upoznaje s arapskom znanošću i uči arapski jezik. Nakon toga vraća se u Španjolsku, gdje prevodi znanstvena djela s arapskog na latinski jezik. Pisao je i kompilacije iz indijskih i arapskih djela, a u zrelijoj fazi napisao je i svoje izvorno znanstveno djelo De essentis. Herman je dao značajan doprinos upoznavanju Europe s arapskom filozofijom i znanošću kao i islamom.

Nikola Šimić Tonin: Srebrenički kodirani kadrovi smrt

Srebrenički kodirani kadrovi smrti u izdanju Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije uz svesrdnu pomoć gospode Spahića i Tokića, prva je poema o žrtvi Srebrenice, predstavljena i u Srebrenici na karavani tragovima žrtve Srebrenice. Poema je bola, žrtve, stradanja, gdje Srebrenica uz Vukovar i Škabrnju postavlja pitanja ZAŠTO? – i traži odgovore, ne poziva na osvetu, ne sudi, već traži istinu, i naglašava da zločinački naroda nema, da zločin ima ime i imenom ima mu se suditi. Govori stihom. Govori kako je umjetnost taj most koji spaja i vodi do istine i ne da fobijama, strahovima iz neznanja jednih o drugima da se nametnu, jer to primjer su naša stratišta završi nepojmljivim zločinom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...