HOS-ova ploča premještena u Novsku, Pupovcu problematična i ta lokacija

Skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom “za dom spremni” iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, komentirao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, donosi N1.

– Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su osolobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka. O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta, poručio je Pupovac u izjavi novinarima u Saboru.

Upitan o daljnjim koracima, Pupovac je istaknuo da je izašao reći ovo što je imao i opetovao: “Za nas ovo nije prihvatljivo rješenje”.

No hoće li to imati posljedica i u vidu uskrate podrške HDZ-ovoj Vladi Andreja Plenkovića, zanimalo je novinare. No, Pupovac je kazao:

– Od predsjedništva svoje stranke nakon konzultacija kad smo dobili sva saznanja o tome kako se misli ukloniti ploču, dobio sam ovlast reći ovo što sam rekao – da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča iz Jasenovce izmješta na mjesto drugog stratišta i stradanja koje je u ratu uništeno i zatrpano – to je za nas neprihvatljivo.

– Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima kako je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi “za dom spremni”. MI toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu, poručio je Pupovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...